Kina har en trojansk hest i Europa: Mens vi snakker om 5G, er kampen om 6G er allerede i gang

I udkanten af Budapest ligger verdens største Huawei-fabrik uden for Kina, og her har man allerede rettet blikket mod 6G, den næste generation af supermobilteknologi

Nu handler det om den næste generation af mobilteknologi, 6G. En professor i økonomi forudser, at 6G bliver afgørende for alt fra teleinfrastruktur og dataindsamling til kunstig intelligens og kvantecomputere.
Nu handler det om den næste generation af mobilteknologi, 6G. En professor i økonomi forudser, at 6G bliver afgørende for alt fra teleinfrastruktur og dataindsamling til kunstig intelligens og kvantecomputere. . Foto: Lai Seng Sin/Reuters/Ritzau Scanpix.

Kører man en halv time ud af Budapest, kommer man til en lille søvnig provinsby med 7000 indbyggere. På byskiltet står der Paty, og selvom mange ungarere kender den af navn, så skiller byen sig ikke ud fra mængden – bortset fra på ét punkt, for i den seneste tid er Paty blevet symbolet på en større geopolitisk historie. Provinsbyen er nemlig hjemsted for kinesiske Huaweis største fabrik i verden uden for Kina. Det er altså her, at det store slag om fremtidens teknologi slås mellem Vesten og Kina.

For en måned siden blev fabrikken udvidet betragteligt, så den nu beskæftiger 2000 medarbejdere. Fabrikkens logistik er blevet effektiviseret takket være Huaweis egen 5G-teknologi, der gør det muligt for eksempelvis selvkørende gaffeltrucks og kunstigt intelligente robotter at udføre en større del af arbejdsopgaverne på fabrikkens forsyningscenter. Enhver bevægelse registreres, mens algoritmer løbende udregner, hvordan der kan effektiviseres yderligere.