Kinesisk Karl Marx-gave splitter borgere i den kendte tyskers fødeby

Selvom byrådet i Trier med stort flertal har takket ja til Karl Marx-statue som gave fra Kina, kritiserer flere, at den religionskritiske filosof, hvis tanker dannede grundlag for kommunistiske diktaturer skal pryde byens centrale plads.

Kina vil skænke den tyske by Trier en seks meter høj statue af Karl Marx. Trier er Karl Marx’ fødeby og bliver hvert år besøgt af flere tusinde kinesiske turister.
Kina vil skænke den tyske by Trier en seks meter høj statue af Karl Marx. Trier er Karl Marx’ fødeby og bliver hvert år besøgt af flere tusinde kinesiske turister. . Foto: Harald Tittel/dpa/AP/Polfoto.

Trier er en af Tysklands ældste byer med en mere end 2000 år gammel historie. Hvert år får byen besøg af flere tusinde kinesiske turister, og de kommer ikke alene for at beundre Triers velbevarede romerske ruiner, byens store basilika og den imponerende domkirke, men også for at se det hus, hvor Karl Marx kom til verden. Den kendte filosof og tænker, der grundlagde den marxistiske ideologi og dermed var med til at skabe fundamentet for kommunismen, blev født den 5. maj 1818 i Trier.

Den kinesiske stat er så glad for Karl Marx, at den nu vil skænke hans fødeby en Karl Marx-bronzestatue, som skal stilles op næste år, hvor byen fejrer 200-årsjubilæet for det kendte bysbarns fødselsdag.

Selvom Triers byråd med stort flertalt har vedtaget at tage imod statuen, er det en gave, der ikke skaber udelt glæde i byen.

Borgerne diskuterer, om Karl Marx overhovedet kan være et ideal i nutidens verden, hvor de kommunistiske systemer har spillet fallit.

En af de skarpeste reaktioner kommer fra Unionen af Forbund for Ofre for Kommunistisk Voldsherredømme, også kendt som UOKG, der kalder byrådets beslutning for dekadent og anstødelig. Unionen opfordrer ifølge public service tv-stationen SWR borgerne til at tænke på, at utallige diktaturer er blevet oprettet i Karl Marx’ navn, og at disse har knægtet borgernes frihed.

”Der er tale om diktaturer, der har kostet millioner af mennesker livet,” meddeler UOKG.

På nyhedsbloggen trier-reporter.de kritiserer journalist og redaktør Eric Thielen tendensen til, at folk giver historiske personer skylden for en udvikling, de slet ikke kan have ansvaret for.

”Kan vi give Jesus skylden for korstogene, Nietzsche skylden for nazismen eller Luther skylden for holocaust? Det er rigtigt, at Lenin, Stalin, Mao og Pol Pot misbrugte Karl Marx til deres egne formål, men det er lige så sikkert, at ’vores dreng’ fra Trier aldrig ville have syntes om det, de gjorde – lige så lidt som Jesus ville have været en ven af korstogene. Jesus, Nietzsche og Luther tænkte som Marx ud fra den tid, de levede i.”

Triers socialdemokratiske borgmester, Wolfram Leibe, kalder gaven en berigelse:

”Karl Marx er en af de største borgere i Trier, og vi bør ikke gemme ham væk,” siger han til nyhedsmagasinet Der Spiegel

Statuen skal laves af en af Kinas mest populære kunstnere, Wu Weishan, og ifølge planen skal den være godt seks meter høj.

Nogle borgere i Trier mener, at statuen dermed vil være alt for stor, mens andre er utilfredse med, at den religionskritiske Karl Marx netop skal stå på Simeonstiftplatz, en plads, der er opkaldt efter den hellige munk Simeon.

Endelig mener adskillige borgere ligesom Richard Leuckefeld fra partiet De Grønne, at kommunen alt for længe har forsømt at mindes byens berømte borger.

”I årtier har myndighederne undgået at ære Karl Marx, og gaven fra kineserne udfylder derfor et Marx-vakuum, siger Richard Leuckefeld til radiokanalen SWR.

Organisationen Internationalt Samfund for Menneskerettigheder, også kaldet IGFM, kritiserer, at byrådet tager imod en gave fra et land, hvor politiske modstandere, menneskerettighedsadvokater, journalister og bloggere forfølges.

”Det er et spørgsmål om værdighed og anstand ikke at tie om disse forbrydelser, og det er mere end pinligt, at byrådet tage imod en gave, der giver Kina mulighed for at lave propaganda,” mener organisationens leder, Edgar Lamm, ifølge Der Spiegel.

Eric Thielen forstår ikke denne holdning.

”Folk vil gerne have produkter fra Kina, fordi de er billige, men ikke Marx. Det er hykleri,” skriver han på trier-reporter.de.

Den kinesiske ambassade i Tyskland meddeler ifølge avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung, at statuen af Marx kun skal betragtes som en gave givet i al venskabelighed, og at man hverken bør overfortolke, politisere eller ideologisere gaven.