Kirken må ikke svigte flygtningene

Kirken bør sammensætte en velkomstgave til de flygtninge, der kommer til sognet, som blandt andet kunne indeholde en Bibel, en salmebog og en højskolesangbog, mener Viggo Mortensen

Kirken bør sammensætte en velkomstgave til de flygtninge, der kommer til sognet, som blandt andet kunne indeholde en Bibel, en salmebog og en højskolesangbog, mener Viggo Mortensen. Arkivfoto.
Kirken bør sammensætte en velkomstgave til de flygtninge, der kommer til sognet, som blandt andet kunne indeholde en Bibel, en salmebog og en højskolesangbog, mener Viggo Mortensen. Arkivfoto. . Foto: Mads Jensen.

Nu rapporteredes det, at den svenske kirke svigter kristne flygtninge (Kristeligt Dagblad den 17. februar). Den samme diskussion har også været oppe i Danmark i forlængelse af visse episoder på flygtningecentrene.

Kristeligt Dagblad har tidligere refereret bestræbelserne for at holde flygtningecentrene religionsneutrale, hvilket jeg kommenterede i et læserbrev, hvor jeg rejste spørgsmålet, om asylsøgere ikke måtte høre om Danmarks kristne rødder? (Kristeligt Dagblad den 22. januar). Efterfølgende blev jeg ad omveje kontaktet af frivilligkoordinatoren, som spurgte, om jeg ville have en nærmere kontakt. Det kunne jeg jo dårligt undslå mig for, så vi blev enige om, at en gruppe kunne komme på besøg hjemme hos mig.

Forleden havde jeg så besøg af fem unge mænd fra vort lokale asylcenter, Børnecenter Søby. Vi har to centre for uledsagede flygtningebørn på Ærø med i alt 144 beboere. De hedder åbenbart børn, men dem, jeg fik besøg af, var unge mænd. De var høflige og velopdragne, nysgerrige og opsat på at lære.

Jeg havde så organiseret, foruden naturligvis te og kage, at vi skulle på en symboljagt. Vort hjem er et dansk og kristent hjem, så det er fyldt med nationale og kristne symboler, ikke noget som almindelige besøgende vil lægge specielt mærke til, men som, når man ser dem med andre øjne, lige pludselig viser hen til et dybere lag af, hvad man kan kalde ånd eller kultur. Jo, dansk kultur er noget specielt.

Vi fik en rigtig god snak med udgangspunkt i disse symboler. De var også interesseret i mine bøger. Da jeg har alt for mange bøger, havde jeg gerne givet dem en bog, men jeg havde ikke rigtig nogen, der egnede sig, da de fleste handler om kristen missionsteologi.

Navnlig gjorde det indtryk, at jeg havde en koran, og at jeg angiveligt havde læst i den. Det havde de nemlig ikke. Af de fem var to fra Syrien og tre fra Afghanistan, og de var naturligvis alle muslimer. Og mens vi var sammen, ringede den enes mobiltelefon med et muslimsk bønnekald for at minde ham om, at det var tid for bøn. Han sagde dog, at han udskød det, til de var tilbage på centeret, for der havde de faciliteterne til den rituelle aftvætning. Så helt religionsneutrale er centrene åbenbart ikke.

Jeg viste dem selvfølgelig også vores bog, nemlig Bibelen, men navnlig fortalte jeg om Højskolesangbogen og salmebogen og disse to bøgers rolle i dansk kultur.

Det bragte mig på den tanke, om der ikke her er en opgave for kirken?

Man kan mene meget forskelligt om den førte flygtningepolitik - og det gør vi. Men de fleste er enige om, at dem, der er her, skal vi forsøge at tage så godt hånd om som muligt. De skal integreres, siger vi. De skal i arbejde! Som om Danmark blot var en arbejdslejr.

Men ordentlig integration kræver mere. Her kan alle hjælpe til, også civilsamfundets institutioner. Hvad kan kirken gøre, som jo er en stor (halv)offentlig institution?

Da det gik hedest til med tilstrømningen, var der forslag om at huse flygtninge i kirkerne, men det egner de bygninger sig simpelthen ikke til. Men der sker meget rundt omkring: besøgsordninger, frivilligt arbejde, middage på tværs, samtalegrupper og diakonalt arbejde.

På baggrund af mit gode møde med de videbegærlige og opvakte unge mænd, har jeg fået den tanke, at kirken kunne sammensætte en velkomstgave til de flygtninge, der kommer til sognet.

Hvad skulle den indeholde? Ja, det kan man afgøre i lyset af de lokale forhold, men den kunne blandt andet indeholde en bibel, en salmebog og en højskolesangbog. Bibelselskabet, der har lavet bibeludgaver til alle mulige formål, for eksempel til soldater og en billigbog til husstandsomdeling, de kunne lave en lettilgængelig illustreret udgave af Det Nye Testamente for folk på rejse.

Man kunne arrangere et velkomstmøde, hvor man overrakte denne gave og således gav mulighed for et personligt møde. Lad os komme flygtningene i møde med det bedste, vi har fra dansk kultur.

Viggo Mortensen er dr.theol. og tidligere professor ved Aarhus Universitet. Han bor på Gammelgaard på Bregninge Mark på Ærø