Kirken skal da være dyr

Lamper for 780.000 kroner og dyre præstekjoler giver ikke i sig selv glæde og åndelig velfærd, men en smuk oplevelse og arbejdsglæde hos præsterne er med til at sikre, at det kristne budskab bliver formidlet til glæde for os alle, skriver debattør

En kirkes indkøb af 11 PH-lamper af typen Koglen til 780.000 kroner har startet en debat med påstande om forbrugsfest og frådseri i folkekirken
En kirkes indkøb af 11 PH-lamper af typen Koglen til 780.000 kroner har startet en debat med påstande om forbrugsfest og frådseri i folkekirken. Foto: Kontraframe.dk.

DEN 5. MAJ kunne man på forsiden af Kristeligt Dagblad læse en artikel om de danske menighedsråds måde at bruge penge på. 

En debat, som er at forvente fra politisk side og vel også på sin plads, idet vi alle bør behandle de midler, vi får stillet til rådighed, med omtanke. Men samtidig indeholdende en kritik begrundet af professor i etik Thomas Søbirk Petersen med, at det er imod kirkens egentlige formål, nemlig at hjælpe folk i nød.

Men hvad er nød i kirkelig forstand? Er det nødvendigvis altid noget, som kan løses med penge? De ord, jeg hører om søndagen, ja, de handler da også om syge mennesker, som bliver helbredt, og sultne mennesker, som får mad, men især handler de om åndelig nød. Det at være i tvivl, at være bange. Jeg går i kirke, fordi det styrker mig i troen på kærligheden, på livet og på det gode i mennesket og hjælper mig til at rumme såvel mig selv som andre.

Det er for mig det, der er kirkens formål. Et formål, som favner alle - som strækker sig ud over de mennesker, der kan hjælpes for penge, og til de mennesker, som kommer i kirken af andre årsager, og de mennesker, som ikke gør. Faktisk vil jeg påstå, at en af de største udfordringer i verden i dag er åndelig nød. Manglen på grundlæggende kærlighed og respekt mennesker imellem.

En udfordring, som på ingen måde er ny, og som netop i disse dage i anledning af 70-året for Danmarks befrielse bliver mindet, idet vi husker de fantastiske mennesker, som gav deres liv for en højere sag. Det, der er større end det enkelte menneske. Friheden, kærligheden, glæden. Nøjagtig hvad der prædikes fra de mange kirker om søndagen.

Jeg siger ikke, at lamper for 780.000 kroner og dyre præstekjoler i sig selv giver glæde og åndelig velfærd, men jeg vil mene, at en smuk oplevelse og arbejdsglæde hos præsterne er med til at sikre, at det kristne budskab bliver formidlet til glæde for os alle. Og måske kan det i disse moderne og velstillede tider også få nogle ekstra mennesker i kirke“

Jesus blev smurt ind i dyr olie nogle dage før sin død. Ville dette være et eksempel for Thomas Søbirk Petersen på forkert forvaltning af pengene? Det syntes Judas“

Camilla Dolberg Schmidt, cand.polit. og kirkegænger, Vestre Paradisvej 16, 1., Holte