Kirkestrid i Nice er et udslag af russisk imperialisme

DEN ORTODOKSE KIRKE: Den russiske stat og Moskvas patriarkat ønsker at skaffe sig kontrol over flest muligt ortodokse enheder, også uden for Rusland

Tirsdag den 21. februar bragte Kristeligt Dagblad på debatsiderne et farvefoto af en ortodoks kirke i Nice i Sydfrankrig. Billedteksten er ikke retvisende, men misvisende. Derfor følgende til orientering:

Den afbildede katedral hører til den ortodokse kirkelige enhed, som hedder Det Vesteuropæiske Ærkestift af Russisk Tradition eller Det Vesteuropæiske Eksarkat. Stiftet er en uafhængig administration med tilknytning til patriarkatet i Konstantinopel. Det har tilknyttet menigheder i mange vesteuropæiske lande, herunder Danmark, Norge og Sverige.

Katedralen i Nice er ikke, som Kristeligt Dagblad skriver, genstand for en strid mellem den russiske stat og "russiske administratorer i Frankrig". Det Vesteuropæiske Ærkestift ledes af en ærkebiskop, som hedder Gabriel; og han er ikke russer, men hollænder. Heller ikke ærkestiftets øvrige administratorer og præster er "russere", men borgere i deres respektive, vesteuropæiske lande. I øvrigt er katedralen, i fuld overenstemmelse med fransk lovgivning, registreret som tilhørende vort stift i Frankrig.

Det, som finder sted i Nice, må desværre forstås som et udslag af moderne russisk imperialisme. Man ønsker fra den russiske stat og fra Moskvas patriarkat at skaffe sig kontrol over flest muligt ortodokse enheder, også uden for Rusland.

I december tabte Moskvas patriarkat for eksempel en retssag i Biarritz i Sydfrankrig efter at have gjort krav på ejerskab til en kirke og en menighed dér. Omtrent samtidig har den russiske stat så gjort fordring på katedralen i Nice. Når Moskva og Rusland på forskellig måde søger at gøre livet besværligt for ærkestiftet i Vesteuropa og for ærkebiskop Gabriel, er grunden efter al sandsynlighed den, at vi i 2003 sagde "nej tak" til en opfordring fra Moskvas patriarkat om at blive underlagt Moskva, åndeligt og administrativt.

Fra Moskva modtog ærkestiftets administration i Paris et brev om, at tiden nu var kommet, hvor alle "russere" skulle søge tilbage til rødderne. Vi sendte et svar, som slog fast, at vort stift er og forbliver en selvstændig, ortodoks kirkelig enhed i Vest-europa, som ikke ønsker at være afhængige af denne eller hin nationale ortodokse kirke.

Siden da har der over ærkestiftet blæst kolde vinde fra Moskva.

Poul Sebbelov,

Blomstervænget 10,

Lyngby