KLF-generalsekretær: ”Gift ved første blik” devaluerer ægteskabet

Ægteskabet kommer i fokus, men tømmes for indhold. Romantikken ser ud til at blomstre, men lykken varer en stakket frist. Det er uværdigt for DR at agere datingbureau for licenspenge, mener KLF, Kirke & Mediers generalsekretær Mikael Arendt Laursen

 – De otte deltagere i ”Gift ved første blik” på DR 1 er med i et eksperiment under lavmål, mener KLF, Kirke & Medier.
– De otte deltagere i ”Gift ved første blik” på DR 1 er med i et eksperiment under lavmål, mener KLF, Kirke & Medier. . Foto: Snowman Productions/DR.

DR 1 blænder igen op for ”Gift nved første blik”. Fire par bliver gift uden at kende hinanden i forvejen. Parrene er sat sammen af eksperter bestående af psykologer, antropolog og præst.

Læs også: TV-præst fra ”Gift ved første blik”: Jeg har fundet min store kærlighed

Det er godt, at ”Gift ved første blik” sætter fokus på ægteskabet som samlivsform, da ægteskabet jo netop er en vigtig byggesten i samfundet og en institution, der skaber tryghed for børns opvækst og udvikling.

Og hvor er det dejligt, ja, næsten rørende, at møde udsendelsens medvirkende, som alle drømmer om et romantisk forhold til den eneste ene! Al respekt for det!

Men her brister drømmen. Her bliver ægteskabsinstitutionen tømt for indhold. For konceptet er kun et eksperiment, et eksperiment, der kun varer i fem uger. Og ægteskabet er – trods gentagne påstande om det modsatte – ikke et rigtig ægteskab i den forstand, at det er et forpligtende forhold mellem to ægtefæller til døden skiller.

Al snak om Gud og troskab i medgang og modgang er taget ud af vielsesritualet. Tilbage er et realityshow, der ikke har ret meget med realiteterne at gøre. Det er tværtimod blot endnu et underholdningsprogram, der i stil med ”X Factor” lukrerer på unge menneskers håbefulde fremtidsdrømme.

DET ER HER, FILMEN KNÆKKER for konceptet ”Gift ved første blik”. Det devaluerer ægteskabet som institution. Og det prostituerer drømmen om det dybe, fortrolige, trofaste parforhold ved at tage det frem, løfte det op, lade som om, det er den ægte vare, for derefter at smide det ud igen, hvis det ikke virker.

Det er simpelthen under lavmål, at DR lægger licenspenge til den slags.

Ægteskabet er helligt og bør ikke bruges som underholdning. Slet ikke med en så lav succesrate, som programmet her kan fremvise: 9 ud af 11 par er gået fra hinanden igen efterfølgende. Ifølge programomtalen går 46 procent af alle danske ægteskaber i opløsning. Men i ”Gift ved første blik” er tallet over 80 procent!

I en tid, hvor public service som aldrig før er til debat, kan man overveje, om det er rimeligt med et licensbetalt datingbureau, hvor såkaldte eksperter sammensætter par efter en række kriterier, som åbenlyst ikke virker.

Og gør det i en sammenhæng, der udhuler ægteskabet som institution og udnytter håbefulde unge.

Mikael Arendt Laursen er generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.