KLF: Sådan kan P1 løfte trosstoffet

Giv tid til fordybelse! Dæk det personlige trosliv! Og afliv fordomme om tro! Sådan lyder opfordringen til P1s beslutningstagere fra KLFs generalsekretær Mikael Arendt Laursen

Privatfoto.
Privatfoto.

Tro er et AF de mest interessante og relevante emner i verden. Ikke blot er religion i den grad blevet en del af nyhedsstrømmen – mest i negativ forstand, desværre – men tro og eksistens har altid fascineret os. Og selvom nogle prøver at holde livets store spørgsmål ud i strakt arm og endda bekender sig til ateismen, har mennesker alligevel brug for mening og sammenhæng i tingene – og endda ritualer ved livets overgange. Selvfølgelig!

Derfor kan det undre, at beslutningstagere på direktørgangene i Danmarks Radio beslutter enten at forkorte, nedprioritere eller helt stoppe aktuelle trosprogrammer på for eksempel P1. Her er det faktuelle og målrettede program ”Religionsrapport” erstattet med det mere snakkende og svævende program ”Tidsånd”, der skal dække både historie og tro. ”Eksistens” er afløst af ”Supertanker”, hvis navneskift også signalerer et ønske om bredere dækning end blot livets store eksistentielle spørgsmål.

Senest tages programmet ”Mennesker og tro” helt af sendefladen til nytår og erstattes formodentlig af et nyt format. Man kan frygte, at også det fjerner sig fra det konkrete, personlige og nærværende trosliv og svæver ud i et mere filosofisk univers.

Det giver så anledning til at komme med et par gode råd til P1.

For det første: Tag tid til tro! P1 har en platform, hvor der netop er tid til langsomhed og fordybelse, hvilket er ved at være en mangelvare i vores hektiske, digitale hverdag. Der er da også en modtrend i gang, hvor mange forsøger at løsrive sig fra en skærmafhængighed og give sig selv mere tid til fordybelse – og dermed også tro. ”Mennesker og tro” er et program i dette segment og er for mig at se et public service-privilegium, da man ikke behøver at leve i en evig jagt efter de største lyttertal, som de kommercielle stationer gør det. Dermed ikke sagt, at lyttertal ikke er vigtige – indhold er bare vigtigere.

For det andet: Tjek det levede trosliv! Vi har programmer om kendtes huse, mennesker med økonomiske problemer og unge, der bare gerne vil være kendte. Men der er meget få programmer om mennesker, der lever et liv med troen som det bærende fundament. Dette hul er med til at skabe fordomme – eller i hvert fald ikke med til at nedbryde dem! Tusindvis af mennesker lever som troende i Danmark, og vi ville alle sammen blive rigere af fortællinger om det almindelige trosliv. Besøg familier, tal om bøn, følg med i kirke, kig ind i søndagsskolen, besøg en bibelcamping, tag på højskole, følg med på mission og udvikling under fremmede himmelstrøg. Send P1 på opdagelse i troens verden.

For det tredje: Tag livtag med fordomme om tro! Intet sted trives fordommene bedre end på trosområdet. Vi danskere ved ufatteligt lidt om religion, og hvad det vil sige at være troende. Hvad er forskellen på en frikirke og en frimenighed? Er pinsekirken en sekt? Lever indremissionske mennesker som fiskerne i Kirks roman – eller er de at sammenligne med islamistiske fundamentalister? Er religion roden til alt ondt – eller måske løsningen på mange problemer? Gå i dybden med alle disse emner i et program om at nedbryde fordomme og komme tættere på sandheden.

Jeg savner, at DR tager disse udfordringer op på en god og konstruktiv måde – viser, at tro er relevant, og at religion faktisk kan bidrage til menneskers værdier og livskvalitet.

Derfor vil jeg opfordre især P1: Tag god tid med fokus på det personlige – og hav mod til at tage livtag med alle de myter og fordomme, der florerer om tro og religion. Så vil P1 blive endnu mere relevant for lytterne!

Mikael Arendt Laursen er generalsekretær i KLF, Kirke & Medier