Klimapolitik må ikke blive til religion

Al politik handler om prioriteringer. Det er på tide, at den religiøse del af klimapolitikken bliver underlagt samme vilkår, skriver landsformand for Liberal Alliances Ungdom

Undersøgelser viser, at det virker at bede for mennesker langt væk, som ikke ved, at de bliver bedt for.
Undersøgelser viser, at det virker at bede for mennesker langt væk, som ikke ved, at de bliver bedt for. Foto: Hanne og Jens Eriksen.

ANDREAS DINESEN går til angreb på liberale debattører i avisen den 23. maj og kalder blandt andet mine medlemmer i Liberal Alliances Ungdom uvidende, da vi er skeptiske over for den nuværende klimapolitik.

Jeg har i den seneste tid lavet mig en bankoplade med ord, som vi i debatter med socialdemokrater bliver omtalt som. Dinesens indlæg om vores uvidenhed bringer mig skridtet nærmere en bankosejr. Indlægget leder faktisk hurtigt tankerne hen over på kritikere af religion, når de, der går imod, hvad der er fastsat fra toppen, enten stemples som ekstreme eller endnu værre: naive og uvidende.

I Liberal Alliances Ungdom er vi dog ikke bange for at tage slagene for, at vi går forrest i kampen for en fornuftspræget klimapolitik. Vi nægter ikke, som Dinesen lægger op til, at der er menneskeskabt global opvarmning. Vores helligbrøde er til gengæld, at vi sætter spørgsmålstegn ved, om pengene ikke kunne bruges lidt bedre.

LÆS OGSÅ: Ignorer de uvidende liberale politikere: Grøn omstilling er vejen frem

Man fristes til at nævne et eksempel. Når regeringen udnævner grøn energi til et eksporteventyr, der skaber arbejdspladser i landet, glemmes det simple faktum, at industrien er så massivt subsidieret, at de uden at modtage et tocifret milliardbeløb i støtte ikke ville kunne overleve på markedsvilkår. Der flyttes altså arbejdspladser, gennem høje skatter og afgifter, fra produktive erhverv til en industri, hvis efterspørgsel er kunstigt pumpet op. Nogle økonomer taler desuden om grøn energi som næste store boble. Eventyret udebliver.

MAN KUNNE til at starte med tillade en ikke-religiøs debat om, hvad fremtidens energikilde bør være. Vi havde i Danmark nogle af verdens førende forskere i kernekraft, men alt dette blev hurtigt droppet. Ikke fordi teknologien var dårlig, men på grund af politisk korrekthed. Når det kommer til stykket, er det jo fuldkommen hovedrystende, at man herhjemme fuldstændigt har set bort fra verdens mest efficiente energikilde uden et solidt videnskabeligt grundlag.

Hvis man er helt blasfemisk, kunne man også stille spørgsmålet, om det virkelig er nu og her, vi bør bruge massive mængder penge på såkaldt grøn energi? Teknologien er i øjeblikket på et stadium, hvor opførelser af vindmøller svarer til at kaste milliarder ned i et stort hul. Hvis vi så ud over landets grænser, kunne vi også hurtigt erfare, at der er mere presserende udfordringer at tage sig af, mens vi udvikler videre på teknologien.

Man kunne jo spørge, hvad Den Tredje Verden efterspørger. Jeg vil tillade mig at gætte på, at en målrettet indsats på at skabe frihandelsområder i udviklingslandene vil bringe langt større lykke til verdens fattigste end at bygge vindmøller på en vestjysk mark. Al politik handler om prioriteringer. Det er på tide, at den religiøse del af klimapolitikken bliver underlagt samme vilkår.

Rasmus Brygger er landsformand for Liberal Alliances Ungdom