Knud er ramt af smerter og har overvejet aktiv dødshjælp: ”Men troen fortæller mig, at der er en Gud, som vil hjælpe mig”

Store smerter har fået Knud Holm Andersen til af og til at overveje aktiv dødshjælp, men hans tro og familie har holdt ham her, skriver han

"Når man nat efter nat har vandret op og ned ad stuegulvet på grund af smerter i hovedet, som intet tilsyneladende kan stoppe, så kan tanken om at give op godt komme," skriver Knud Holm Andersen.
"Når man nat efter nat har vandret op og ned ad stuegulvet på grund af smerter i hovedet, som intet tilsyneladende kan stoppe, så kan tanken om at give op godt komme," skriver Knud Holm Andersen. Foto: Ahmed Nishaath/Unsplash.

For tiden debatteres aktiv dødshjælp. Jeg må indrømme, at jeg nogle gange har overvejet det på egne vegne. Når man nat efter nat har vandret op og ned ad stuegulvet på grund af smerter i hovedet, som intet tilsyneladende kan stoppe, så kan tanken om at give op godt komme.

Da er det godt at have sin tro, for selvom man ikke kan forstå, at man skal have så ondt, og selvom lægerne erkender, at de ikke kan hjælpe mig mere, så kommer troen og fortæller mig, at der er en Gud, som vil hjælpe mig. Og det er da heldigvis stadig således, at smerterne altid på et tidspunkt ebber så meget ud, at jeg tror på, at det nok engang skal blive bedre.

Jeg synes også, at man har et ansvar over for sin familie. Det er min opfattelse, at min kone, som jeg har været gift med i snart 63 år, og som har forsøgt at hjælpe og trøste, til tider lider lige så meget på mine vegne, som jeg selv lider. Hensynet til specielt hende, men også børn og andre, må fylde i ens tilværelse.

Jeg mener faktisk, at der også er egoisme i blot at give op. Jeg kan selvfølgelig ikke tale på andres vegne og vil ikke dømme dem, der fastholder ønsket om at give op, men vi har også ansvar for andre, og jeg tror, at hvis jeg kan få hjælp fra Gud til at holde ud, så kan andre måske også.

Jeg har nu gennem cirka 35 år fået den stærkeste medicin, der kan gives, men en gang imellem må lægerne også give op, selvom de er dygtige og prøver at hjælpe.

Jeg vil understrege, at jeg ikke har ret til at dømme nogen, der går ind for aktiv dødshjælp, men jeg tror, at alle kan få hjælp til at holde ud, og derfor tror jeg også, at det er det rigtige at afstå fra det, også selvom det engang bliver tilladt i Danmark.

Knud Holm Andersen er psykolog og foredragsholder.