Kom til mig!

”Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile.”

Matthæusevangeliet 11, 28

De ord hørte vi ved gudstjenesten i søndags, og uvilkårligt tænker man på Bertel Thorvaldsens mægtige Kristus-figur på alteret i Københavns Domkirke. Det er, som om denne store Kristus-figur drager én til sig.

"Kom til mig," siger han, og når man knæler ved nadverbordet, kan man se hans blik og mærke, at her er stedet, hvor han rækker mig det, jeg har brug for. Her er der hvile for trætte sjæle.

For det er jo besværligt med livet på denne jord.

Selvfølgelig er der mange glæder, ingen tvivl om det, og det må vi skønne på og sige tak for. Men der er rigtignok også meget af det modsatte.

Tænk på al den nød og elendighed, vi hører om rundtom i verden og på egne breddegrader. Vist lever vi i et velfærdssamfund, men hvor er der mange, der har det svært. Mennesker, som er ved at gå til grunde i narkotika og alkohol, sygdom og død. Og så er der den åndelige nød, når mange mener at kunne klare sig selv uden Gud.

Modsat er der også mennesker, som på en usund måde tumler med de store spørgsmål om liv, død, frelse og fortabelse. Filosoffen Søren Kierkegaard havde en bror, der var biskop i Aalborg, Peter Christian Kierkegaard. Han havde et tungt sind og kæmpede livet igennem med tvivl og anfægtelse. Til sidst tog han sin afsked som biskop, lod sig umyndiggøre, ønskede at frasige sig titlen som biskop og mente sig udelukket fra den hellige nadver.

Til sådan et forpint menneske og til hver enkelt af os lyder det: Glæd dig over, at også dit navn står indskrevet i livets bog. Og kan du ikke glæde dig, skal du vide, at det også gælder, når du er længst nede.

”Kom til mig!”, lød det fra vor Herre Jesus. Ofte er det skjult for de vise og forstandige i denne verden, at han skulle have noget særligt at byde på, men det har han.

”Kom til mig!”, sagde han. Det kan passende være det sidste ord i den lange række andagter, jeg har fået lov til at holde for jer her i Kristeligt Dagblad.

Tak til jer, der har læst med!

Frede Møller er pastor emeritus.

"Ordet" er Kristeligt Dagblads daglige bibelrefleksion.