Kommentar: Næste klimatopmøde kræver diplomatisk benarbejde

Hvis klimatopmødet i Warszawa i november (COP19) skal levere beslutninger, skal der også gang i de konkrete forhandlinger, klimarådgiver Mattias Söderberg fra Folkekirkens Nødhjælp

Der er brug for diplomatisk benarbejde i de kommende måneder for at sikre bedre resultater ved næste klima-topmøde i Warszawa, skriver klimarådgiver Mattias Söderberg fra Folkekirkens Nødhjælp. Arkivfoto: Cyklonen "Aila" ramte i maj 2009 Bangladeshs kyst og ødelagde cirka 2 millioner menneskers hjem
Der er brug for diplomatisk benarbejde i de kommende måneder for at sikre bedre resultater ved næste klima-topmøde i Warszawa, skriver klimarådgiver Mattias Söderberg fra Folkekirkens Nødhjælp. Arkivfoto: Cyklonen "Aila" ramte i maj 2009 Bangladeshs kyst og ødelagde cirka 2 millioner menneskers hjem. Foto: Jakob Dall Denmark.

De seneste to ugers klimaforhandlinger i Bonn er slut, og de fleste lande er positive. Men den konstruktive dialog, som har præget mødet, skal nu skiftes ud med kontante forhandlinger.

Formatet for forhandlingerne i Bonn har været rundbordssamtaler, hvilket giver gode muligheder for at lytte og dele perspektiver. Det er dog ikke en reel forhandling. Hvis klimatopmødet i Warszawa i november (COP19) skal levere beslutninger, skal der også gang i de konkrete forhandlinger. Det betyder, at man er nødt til at tage fat i de svære og komplicerede spørgsmål, hvor landene stadigvæk står langt fra hinanden.

KOMMENTAR: Hvad er klimaretfærdighed?

Helt konkret ligger der også en diplomatisk opgave i at tale Rusland ned efter en uge, hvor de har været helt oppe i det røde felt. Rusland, støttet af Hviderusland og Ukraine, var ikke tilfreds med aftalen, og mere specifikt hvordan det blev vedtaget ved det seneste klimatopmøde i Qatar i december sidste år. Rusland har en pointe. Beslutningerne i Qatar blev hastet igennem, og det var ikke et godt eksempel på international politik. Men samtidigt er det helt ude af proportioner, at vigtige forhandlinger om afgørende klimaspørgsmål bliver taget til gidsel i to uger.

Konflikten har blandt andet forhindret forhandlinger om, hvad der skal ske med de mennesker, der lever i områder, hvor det ikke længere er muligt at tilpasse sig klimaforandringerne. Hvad gør for eksempel fiskeren i Bangladesh, når hans hjem bliver permanent oversvømmet?

KOMMENTAR: Hvem skal trække klimaet i den rigtige retning?

Konflikten med Rusland blev desværre ikke løst i Bonn, og der er derfor brug for diplomatisk benarbejde i de kommende måneder for at sikre, at debatten ikke igen kommer til at fylde ved næste møde, topmødet i Warszawa.

På vejen mod Warszawa ligger der flere opgaver. De fattigste lande forventer, at topmødet skal levere konkrete forpligtelser fra de rige lande for hvor meget støtte, de vil give til ulandene i de kommende år. Det er noget Danmark sandsynligvis kan levere, men desværre er det langt fra sikkert, at mange af de andre rige lande vil bakke op.

Der er ikke flere formelle møder inden topmødet i Warszawa, men der er et stort behov for at komme videre. Vi må derfor regne med en aktiv klimadiplomati i de kommende måneder.

Mattias Söderberg er klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og delegationsleder for Folkekirkens Nødhjælps internationale alliance, ACT alliance. Du kan følge ham på Twitter under navnet "Mattias_S", hvor han løbende skriver om klima.