Kommunalpolitiker: Samarbejde mellem offentlige og private kan hjælpe unge i uddannelse og ældre ud af ensomhed

De offentligt-private partnerskaber rummer potentialet til at imødegå social marginalisering på en bæredygtig måde, skriver byrådsmedlem Bodil Kornbek (S)

Bodil Kornbek (S) er formand for socialudvalget i Lyngby-Taarbæk kommune.
Bodil Kornbek (S) er formand for socialudvalget i Lyngby-Taarbæk kommune. Foto: Lars Skaaning/ritzau.

Kommunerne har målsætninger for økonomisk og miljømæssig bæredygtighed, og det er bestemt væsentlige områder at ansvarliggøre politikerne og embedsværket på.

I min kommune ligger det største budget inden for det sociale område, som blandt andet dækker vores ansvar for psykisk sårbare unge, udsatte voksne og ensomme ældre. Med så stort og vigtigt et ressortområde er tiden moden til at sætte konkrete mål for udvikling af social bæredygtighed i landets 98 kommuner.

En tredjedel af alle kvinder mellem 16-24 år oplever ifølge ”Den Nationale Sundhedsprofil” et højt stressniveau. Flere drenge end piger står som 25-årige uden en kompetencegivende uddannelse. Alt for mange ældre lever en ensom tilværelse uden for fællesskaber.

De menneskelige skæbner bag disse statistikker kalder netop på en socialt bæredygtig politisk indsats, der fremmer selvforsørgelse for de unge og livskvalitet for de ældre.

De offentlig-private partnerskaber rummer potentialet til at imødegå social marginalisering på en bæredygtig måde. På ældreområdet kan den kommunale pleje udbygge samarbejdet med det civile samfund og lette adgangen for for eksempel besøgsvenner og frivillige, der tilbyder at cykle med plejehjemsbeboere.

Det skal naturligvis fortsat være sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, der varetager de faglige plejeopgaver, mens foreningerne kan hjælpe med at åbne døren ud til lokalsamfundet. Sådanne samarbejder har vist yderst lovende resultater i flere kommuner, hvor blandt andre demente genvinder en del af deres kognitive kapacitet, og livsglæden vender tilbage.

De unge, som falder af under uddannelseskarrusellens høje fremdrift, skal med det samme bistås af tilsvarende offentlig-private partnerskaber, så deres skæbne ikke besegles på kanten af samfundsfællesskabet.

Frivillige foreninger som Fountain House yder allerede et solidt stykke arbejde for at hjælpe de unge tilbage i uddannelse. Kommunerne skal være opsøgende over for civilsamfundet og indgå driftsaftaler, der sikrer, at vi får det bedste fra begge sektorer.

Bodil Kornbek (S) er formand for socialudvalget i Lyngby-Taarbæk kommune.