Prøv avisen
Global debat

Koncertarrangør skaber debat ved at kritisere muslimers manglende afstandtagen til terror

Festivalarrangør Marek Lieberberg (th.), da han i fredags annoncerede, at rockfestivalen Rock am Ring måtte afbrydes på grund af frygt for et terroranslag. Lieberbergs senere udtalelser har vakt stor debat i Tyskland. Foto: Thomas Frey/dpa/AP/ritzau

Den øgede angst for attentater får tyskerne til at diskutere, hvordan borgerne - og ikke mindst muslimerne – bør forholde sig til terror i det offentlige rum.

Fredag aften blev rockfestivalen Rock am Ring afbrudt i Tyskland på grund af frygt for et anslag. Lørdag aften mistede syv sagesløse mennesker livet i den engelske hovedstad, London, og samme aften kom flere hundrede mennesker i Italien til skade, da de af frygt for en formodet bombe – der i virkeligheden var et fyrværkeri – forsøgte at flygte fra et storskærmsarrangement af Champions League-finalekampen i fodbold mellem Real Madrid og Juventus.

De seneste begivenheder får nu tyskerne til at diskutere, hvordan befolkningen – og ikke mindst de muslimske borgere – skal forholde sig til terror i det offentlige rum.

Journalist Harry Nutt skriver i en kommentar i avisen Berliner Zeitung, at de mange terroranslag øger og dramatiserer politiseringen af det offentlige rum. Ifølge den tyske journalist er der ganske vist tale om en nærmest nedslidt kliché, når politikere opfordrer folk til at fortsætte deres liv og ikke at lade sig skræmme af terroren, men han konkluderer samtidig, at det netop er det eneste rigtige at gøre; at man kommer ud i det offentlige rum igen selv efter en terroraktion.

Rock am Ring var fredag aften blevet afbrudt, fordi myndighederne frygtede, at nogle af festivalens medarbejdere måske planlagde et islamisk motiveret attentat, men allerede i lørdags kunne arrangementet fortsætte, fordi politiet ikke havde fundet konkrete beviser for denne formodning. Festivalens arrangør Marek Lieberberg holdt en meget følelsesladet pressekonference efter afbrydelsen, hvor han ifølge avisen Die Welt blandt andet sagde følgende:

”Det er tid til at være standhaftig. Attentater mod koncerter og publikum er et angreb på vores civilisation og livsstil, som vi skal forsvare os imod. Jeg mener, at det nu må være slut med sætninger som ’This is not my Islam’. Øjeblikket er kommet, hvor alle må tage afstand fra terror. Indtil nu har jeg ikke set muslimer, der i titusindvis er gået på gaderne i protest og har sagt: Hvad er det egentlig, I terrorister går og laver?”

Hans udsagn blev – som noget helt usædvanligt under en pressekonference – modtaget med applaus fra journalisternes side.

Det islamkritiske nationalkonservative parti AfD jubler også over udtalelserne.

”Lieberberg siger det, som fornuftige mennesker længe har tænkt,” meddeler partiet på Twitter.

Den 71-årige Marek Lieberberg er søn af jødiske forældre, der i sin tid overlevede holocaust. Han er en af Tysklands vigtigste koncertarrangører.

I et interview, som han efterfølgende gav avisen Süddeutsche Zeitung i søndags, tog han afstand fra, at AfD eller andre partier tager ham til indtægt for deres politiske anskuelser.

”Mine udtalelser er ikke rettet mod det store flertal af fredeligt levende mennesker – uanset deres hudfarve. Men jeg mener, at tiderne nu kræver, at vi – og vel at mærke vi alle sammen – tager stilling og viser vores modstand mod vold og fanatisme,” sagde han.

Selvom Marek Lieberberg altså har modificeret sine udtalelser, kritiseres han voldsomt. For eksempel beskylder Aiman Mazyek, der leder Muslimernes Centralråd i Tyskland, koncertarrangøren for at drive hetz mod muslimer.

”Hvis Lieberberg er mand nok, så undskylder han over for muslimerne,” forlanger Mazyek på Twitter.

Avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung gør opmærksom på, at muslimer allerede flere gange har demonstreret imod terror i Europa. Avisen nævner blandt andet en protestaktion efter attentatet på et julemarked i Berlin i 2016, og at tusindvis af muslimer i sommeren 2016 demonstrerede imod terror i Paris.

Politisk redaktør ved magasinet Der Spiegel, Annett Meiritz, mener derimod, at det er i orden at diskutere, om førende muslimer bør tage skarpere afstand fra islamistisk terror. Efter hendes opfattelse er det absurd, hvis Lieberberg af den grund beskyldes for at være højreorienteret.

”Men det er forkert, når Lieberberg med sine ord antyder, at enhver muslim i Europa – selv det store flertal, der ikke har noget med terror at gøre – er særligt moralsk forpligtet til offentligt at tage afstand fra terroren,” meddeler hun på Twitter og giver samtidig udtryk for sin forargelse over journalisternes opførsel under pressekonferencen ved Rock am Ring.

”En ting burde være klar: Journalister må aldrig applaudere under en pressekonference,” skriver hun.