Kondomer er en sovepude

DEN KATOLSKE KIRKE OG AIDS: Det er den seksuelle adfærd, der er det egentlige problem bag hiv og aids, og brugen af kondomer er uetisk, fordi det legitimerer fri sex

I anledningen af en udsendelse på BBC søndag 12. oktober har den katolske kirkes holdning til aids og brugen af kondomer som beskyttelse været i mediernes søgelys, således i Kristeligt Dagblad i weekenden. Lederen mandag 13. oktober bærer overskriften »Vrøvl i Vatikanet«.

Anledningen er angivelig, at kardinal Alfonso Trujilla, formand for det Pavelige Råd for Familieanliggender, har udtalt, at kondomer ikke fuldt ud beskytter mod hiv-virus. Den katolske ærkebiskop af Nairobi, Raphael Ndingi Nzeki, har i et interview angiveligt sagt: »Aids epidemien (...) er vokset hurtigt på grund af adgang til kondomer.«

På denne baggrund er det på sin plads i korthed at redegøre for den katolske kirkes holdning i dette spørgsmål.

For det første må det stå helt klart, at kirken principielt ikke tager stilling til, om noget er effektivt eller ej. Kirkens opgave er at tage stilling til, om noget er etisk rigtigt eller forkert. Selv hvis en kardinal giver udtryk for, at kondomer ikke skulle beskytte effektivt mod hiv, er det ikke som sådan en kirkelig stillingtagen.

Kirken har derimod længe fastholdt, at brugen af kondomer ikke er løsningen på aids-problemet. Grunden hertil er, at kondomer ikke fjerner årsagen til hiv-smitten og aids. Den egentlige årsag til hivs udbredelse er den frie sex - sex uden for ægteskabet. Det er den seksuelle adfærd, der er problemet. Brugen af kondomer som beskyttelsesmiddel mod hiv legitimerer fri sex, derfor er denne brug uetisk.

Hvis det er rigtigt, hvad Kristeligt Dagblad skriver i sin leder, at kondomer statistisk (kun) holder i mere end 90 procent, viser det, at kun seksuel afholdenhed er et effektivt middel, men selv om man skulle kunne opnå en maksimal beskyttelse ved brugen af kondomer, gør det ikke anvendelsen mere etisk. Fortæller fortalerne af kondomer de berørte om denne statistiske usikkerhed? hvis ikke, så har de et etisk problem. Det ville være uretfærdigt at klandre kirken, fordi den fortæller sandheden. Men naturligvis skal de oplysninger, man bruger, holde stik.

Der skal et radikalt andet syn på seksualitet til for at løse aids-problemet, nemlig at sex kun hører hjemme mellem ægtefæller. Jeg er mig bevidst, at dette syn kolliderer med det i verden herskende syn, som desværre også i stor udstrækning påvirker kristne. Men det er kirkens moralske ansvar at råbe vagt i gevær på dette som på så mange andre etiske områder. Det er en utaknemmelig opgave, fordi ikke ret mange forstår kirken på dette område.

At kirken ikke tager let på den forfærdelige udbredelse af aids fremgår af dens humanitære indsats. Kirken står for 25 procent af al omsorg for ofrene for aids og arbejder systematisk på at ændre folks holdninger. Desuden kritiserer kirken de velhavende lande og de multinationale medicinfirmaer for ikke at ville finansiere medicin til de fattige lande. Der er også en nær forbindelse mellem aids og fattigdom, påpeger kirken. Flere af FN's resolutioner er alt for vage, hvad angår at pege på de egentlige grunde til vort tids måske største og mest omfattende katastrofe. Også i dette sammenhæng kan man spørge, om ikke kondomer er en sovepude.

Den katolske kirkes syn på brugen af kondomer er alt andet end vrøvl, sådan som Kristeligt Dagblad mener.

Lars Messerschmidt er præst og generalvikar i den katolske kirke i Danmark