Prøv avisen
Global debat

Kontroversiel optagelse af premierministers søn på våd bytur ryster Israel

Israels premierminister, Benjamin Netanyahus, søn er blevet afsløret i nedladende fuldemandssnak om ludere, sex som afbetaling og påstande om, at faderen hjalp rigmand med gasaftale. ”Strippergate” bliver skandalen kaldt i internationale medier. Her ses far og søn sammen ved Grædemuren i Jerusalem i 2015. Foto: Thomas Coex/AFP/Ritzau Scanpix

Netanyahus søn er blevet afsløret i "strippergate". På en kontroversiel lydoptagelse taler han nedladende om ludere og strippere og siger, at hans far har arbejdet politisk for at tilgodese en rig forretningsmand med milliarder

EN LYDOPTAGELSE AF tre unge mænd på druk har rystet Israel. Det var det privatejede Hadashot News, der i mandags i sin centrale nyhedsudsendelse præsenterede offentligheden for en højrøstet samtale, hvor man hører premierminister Benjamin Netanyahus ældste søn, Yair, diskutere med to af sine venner, hvor mange penge de i aftenens løb hver især har brugt på stripbarer. Flere israelske medier har efterfølgende bragt den fulde udskrift af samtalen i bilen.

Den kredser om strippere, lapdancedansere og prostituerede, der omtales som forbrugsgoder – modsvaret af Yair Netanyahu, der tilbyder at låne sin egen kæreste ud til sine venner ”for at betale sin gæld tilbage”.

”Hvis du vil, kan du få (…) (navnet på Yair Netanyahus daværende kæreste er blevet censureret ud af båndet, red.).”

”Hvad mener du med det?”.

”Jeg er nødt til at give alle en omgang med hende for at betale min gæld tilbage.”

”Du kan beholde hende, jeg vil hellere have en stripper.”

Sådan lyder dialogen mellem statsledersønnen og vennen Maimon ifølge avisen Yediot Araharont.

På et tidspunkt hører man tydeligt Yair Netanyahu sige:

”Hvorfor diskuterer du de 400 shekel (cirka 800 kroner)? Min far har skaffet din far 20 milliarder dollars (cirka 130 milliarder kroner), og så diskuterer du, om du kan betale 400 for mig.”

Yair Netanyahu gentager flere gange, hvor hårdt hans far har sloges i Knesset for at få vedtaget en lov, der effektivt skaffede ejeren af Israels største naturgasfelt under Middelhavet ud for kysten, Kobi Maimon, mindst 20 milliarder dollars. Det er Maimons søn, der ifølge den tredje unge mand i bilen, en vis Abramov, har lagt de 400 shekel ud for at betale for en prostitueret til Yair Netanyahu. Samtalen var tilsyneladende blevet optaget af chaufføren i den skudsikre bil, som den unge Netanyahu – for de israelske skatteyderes penge – lod sig og sine venner transportere rundt i fra den ene stripbar til den næste i Tel Avivs natteliv i sommeren 2015. I bilen befandt sig desuden en ligeledes skatteyderbetalt sikkerhedsvagt, der 24 timer i døgnet følger Netanyahus søn.

Knapt var optagelsen offentliggjort, før der kom en officiel, skriftlig udtalelse fra Netanyahu-familien, hvor pressen beskyldes for at føre ”heksejagt” imod familien.

Desuden understreges det: ”Premierministeren har ingen forbindelse med Kobi Maimon, som han kun har mødt en eneste gang for 10 år siden (...). Premierministeren kendte intet til forholdet mellem sin søn Yair og Kobi Maimons søn.”

”JEG UDTALER MIG GERNE kritisk om Netanyahu og hans politik, men I får ikke et ord over mine læber om hans familie,” sagde undervisningsminister Naftali Bennett, der var den første israelske politiker til at udtale sig til Hadashot News, kort efter at optagelsen var blevet offentliggjort.

Men Bennett benyttede heller ikke lejligheden til at sætte spørgsmålstegn ved, hvordan det kan være, at sønnen Netanyahu fortæller sønnen Maimon, hvor hårdt hans far har sloges for at skaffe den gunstige og kontroversielle gasaftale i hus.

Men det spørgsmål stiller formanden for oppositionspartiet Arbejderpartiet/Den Zionistiske Union, Avi Gabbay, til gengæld i internetavisen y-net:

”Jeg har svært ved at tro på, at Netanyahu ikke vidste, at hans søn var ven med Maimons søn. Jeg kender lidt til forhandlingerne om gasaftalen, og jeg var klar over, at der var store kræfter i spil, men jeg undrede mig over, hvorfor premierministeren var så interesseret i at få den aftale vedtaget. I dag hører jeg så, at hans søn er ven med Maimons søn, og så siger jeg: Okay, den slags oplysninger skulle vi jo have haft dengang. Vi ved stadig ikke alt om de interesser, der lå bag den gasaftale, men en ting står fast: Den israelske offentlighed er blevet ført bag lyset.”

Som resultat af optagelsen – og måske især der, hvor den unge Netanyahu lover sine venner en ”omgang” med sin daværende kæreste – måtte Israels premierminister i går undskylde sin søns ”fuldemandssnak” over for ambassadørerne for alle Nato-landene.

”Min kone og jeg har opdraget begge vore sønner til at respektere ethvert menneske og enhver kvinde, som de er. Derfor har jeg arbejdet for, at kvinder er centralt repræsenteret i økonomi, som akademikere, i forskningen og i flyvevåbnet. Det er de værdier, vi har opdraget børnene til,” sagde Netanyahu ifølge avisen Jerusalem Post.

Ifølge onlinemediet Times of Israel har den israelske model Lee Levi, som i dag bor i Los Angeles, og som i 2015 var kæreste med Yair Netanyahu, postet en kommentar på sin Facebook-side, hvor hun blandt andet skriver:

”Man skal ikke lade sig overraske over, hvordan sexchikane og overgreb er blevet til en norm blandt mænd, der taler på den måde, som man kan høre på optagelsen. Hvis der er en ting, jeg fortryder og skammer mig over i dag, så er det, at jeg – selv i en meget kort periode – var sammen med en person, der har den slags nedladende holdninger til kvinder.”

Foto: AP/Ritzau Scanpix