Prøv avisen
Debat

kort sagt

Foto: Iris

Hvor og hvordan vil du dø?

ELLEN KAPPELGAARD psykiater og formand for Kristelig Lægeforening, Nellikeløkken 14, Rønne

Spørgsmålet om aktiv dødshjælp fremstilles jævnligt, som om det vil være til patientens egen fordel at kunne bestemme, hvornår døden indtræffer. Men er det virkelig fraværet af aktiv dødshjælp, der er den største hindring for, at patienten selv kan være med til at tage ansvar for sin død?

Man kunne også spørge, om det ikke snarere er den tabuisering og travlhed, der møder det døende menneske, blandt andet i sundhedsvæsnet? For det er jo ikke midler til smertelindring (eller endnu en scanning), der mangler, men snarere tid, nærvær og mod til at tage den svære samtale om døden med patienten. Netop denne samtale kunne blive afsæt til en værdig og rolig sidste tid - og kunne afklare patientens ønsker hertil.

Politikerne kunne med fordel sætte fokus på at sikre, hvordan sundhedspersonalet bliver klædt på til og har mulighed for den svære samtale, så den døende mødes med omsorg og gives mulighed for at tage stilling til rammerne for den sidste tid. Det ville være at give patienten ægte og sand ”dødshjælp”.