Krigens lektioner: Den nye verdensorden skal bygge på fælles interesser - ikke utopisk idealisme

Den største strategiske trussel mod den vestlige verden har ændret sig og skabt et helt nyt sæt problemer. Uanset hvilken ramme, der kan etableres for at styrke Vesten over for Rusland og Kina, skal den afspejle dagens magtpolitiske realiteter. Den skal bygge på fælles interesser, ikke på utopisk idealisme.

Ifølge skribenten tager man fejl, hvis man tror, at verden vil kunne vende tilbage til den regelbaserede orden, som fandtes før Donald Trump og Brexit, Vladimir Putin og Xi Jinping. Sandheden er, at det var denne orden, der gav os Trump og Brexit og muliggjorde Putins og Xis opstigning, mener Tom McTague.
Ifølge skribenten tager man fejl, hvis man tror, at verden vil kunne vende tilbage til den regelbaserede orden, som fandtes før Donald Trump og Brexit, Vladimir Putin og Xi Jinping. Sandheden er, at det var denne orden, der gav os Trump og Brexit og muliggjorde Putins og Xis opstigning, mener Tom McTague. Foto: Anna Voitenko/Avalon/Ritzau Scanpix.

Vestens forsvarere har en tendens til at stirre længselsfuldt mod fortiden og begræde, hvor dybt verdens ledere i dag er sunket. Hvor USA og dets allierede før i tiden byggede ting op, skabte institutioner og vandt krige, forsøger de nu blot at holde stand, bevare det, de har, og undgå konflikter.

Denne nostalgiske længsel er ikke svær at forstå. Lige efter Anden Verdenskrig lå Europa i ruiner, dets industri og infrastruktur var ødelagt. Hvis amerikanerne ikke havde grebet ind, kunne langt mere af Europa meget vel være kommet under sovjetisk kontrol. Men i løbet af få år finansierede USA Europas genrejsning, lovede at forsvare det og skubbede europæerne tættere og tættere sammen. Det var en ganske særlig tid.