Prøv avisen

Kriminel lavalder. Børn hører ikke hjemme i fængsel

EN ENIG BLÅ BLOK har bebudet, at de vil nedsætte den kriminelle lavalder, hvis de vinder regeringsmagten efter valget. Det er ikke bare et usympatisk forslag, det er også en forslag, der strider mod al viden og faglig indsigt.

Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at de med forslaget ikke vil sætte børnene i fængsel, men taler om frihedsberøvelse. Men hvad betyder det? Socialpædagogerne frygter, at det vil betyde, at børn helt ned til 12 år vil blive spærret inde. Og uanset om vi taler fængsel eller særlige institutioner, så er der intet godt at hente ved at lukke børn på kanten inde. De udvikler sig ikke positivt væk fra kriminalitet på den måde. Tværtimod!

Socialpædagogerne er derfor enige med andre fagfolk om, at børn ikke hører hjemme i fængslerne eller på lukkede institutioner. Det betyder ikke, at børn ikke skal mærke, hvis de gør noget forkert. Men børn er børn. De skal ikke straffes som voksne. De skal udvikles som børn - på vej til at blive voksne.

De skal naturligvis lære af deres kriminalitet og fejltagelser, og det gør de ved at være sammen med fagligt kompetente voksne, der kan være konsekvente og vise forståelse og indsigt. Voksne, de har tillid til, og som anerkender og støtter dem i at udvikle sig.

At sætte den kriminelle lavalder ned til 12 år løser ikke noget. Vi skal i stedet tage hurtigere fat om hele familien, når der er anledning til bekymring for et barn. Vi skal medvirke til og sørge for, at barnet passer sin skole, kommer til fodbold og får lavet lektier.

Vi skal sørge for, at der er et alternativ til kriminalitet. En pædagogisk indsats er det, der skal til, for at vende en uheldig løbebane. Og en pædagogisk indsats er det, der kan føre et barn og en ung tilbage på sporet. Ikke at låse dem inde.

Verne Pedersen er næstformand for Socialpædagogerne