Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Kristeligt Dagblad mener: Bibelen har revolutioneret verden. Til det bedre

Bibelen har sat dybe aftryk i samfund, kultur og sprog. Arbejdet med at oversætte og mangfoldiggøre den er dog langt fra forbi

Kristeligt Dagblad mener: Bibelen har revolutioneret verden. Til det bedre
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

For ikke så mange år siden kunne man på rigtig mange hotelværelser finde et eksemplar af Bibelen eller Det Nye Testamente, ofte som en donation fra den kirkelige bevægelse Gideonitterne. I dag er skuffen ved natbordet desværre som hovedregel tom. Som et billede på tidens værdineutrale hovedstrøm er hotellerne formentlig bange for at genere deres gæster med bogen. Det er en skam. For uanset, om man primært betragter Bibelen som en vigtig del af kulturhistorien eller som en kilde for troslivet, er det svært at overvurdere dens betydning. Som beskrevet i Kristeligt Dagblad mandag, er det i år 500 år siden, Martin Luther oversatte Bibelen til tysk og dermed åbnede den for andre end de gejstlige. Vel var den også tidligere blevet oversat fra originalsprogene hebraisk og græsk, men det var første gang, at de oversatte tekster blev mangfoldiggjort i et større antal, takket være reformationen og Johan Gutenbergs trykkekunst.

Det kan godt være, at mange i dag betragter Bibelen som en raritet fra historiens overskudslager, man ikke behøver at beskæftige sig synderligt med for at kunne leve en fornuftig tilværelse. Ja, nogen drømmer måske ligefrem som John Lennon i 1960'erne om en verden helt uden religion og forestiller sig, at det i sig selv vil føre til et jordisk paradis. Men så glemmer eller fortrænger man alle de områder, hvor Bibelen har revolutioneret verden i en bedre retning. Fra det tidligste opgør med barbariet, som det tog sig ud i romerske gladiatorkampe, over den sociale revolution, som Middelalderens munkevæsen stod for frem til vore dages demokratiske retssamfund med ligestilling mellem mænd og kvinder og omsorg for de svageste.