Kristeligt Dagblad mener: Biskoppens boligsag handler ikke bare om, hvad der er lovligt

Havde en person fra erhvervslivet eller Christiansborg bragt sig i biskop Peter Skov-Jakobsens situation, ville det formentlig få konsekvenser. Betyder habilitetsproblemer ikke noget på topniveau i landets største trossamfund?

Kristeligt Dagblad mener: Biskoppens boligsag handler ikke bare om, hvad der er lovligt
Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix.

Det har vakt opmærksomhed, at tre folkekirkelige præster forvalter en ejendom på Callisensvej i Hellerup nord for København efter uigennemskuelige principper. Teologerne har fundet plads til mange præstekolleger og familiemedlemmer, men kan ikke svare på, hvordan andre kan få adgang til en lejlighed i velhaverkvarteret.

Forsvaret for den praksis har været, at den skam har været lovlig. Men sagen handler i sin essens ikke bare om, hvad der er lovligt. Den handler om, hvorvidt forvaltningen af legatet, der ejer boligerne, giver biskop Peter Skov-Jakobsen habilitetsproblemer.

Hvem der får de eftertragtede lejligheder, bestemmer de tre præster i bestyrelsen, som alle er eller har været ansatte under biskoppen. Det drejer sig om sognepræst ved Københavns Domkirke Steffen Ringgaard Andresen, Holmens provst emeritus Ejgil Bank Olesen og bestyrelsesformand og sognepræst ved Helligåndskirken Leif G. Christensen.

Biskoppen har altså formel magt over de tre præster i ejendommen i deres daglige arbejde. Men samtidig deler de tre præster billige lejligheder ud til biskoppens familiemedlemmer. Både datter og ekskone har fået lejligheder.

Til forsvar for biskoppen hører man af og til, at han ikke har noget med fondens arbejde at gøre. Men det passer ikke. Han er født aktør i konstruktionen. Københavns Stifts biskop er direkte nævnt i fundatsen som medbestemmer i legatet:

“Bestyrelsens udpegning af medlemmer til bestyrelsen efter de foregående bestemmelser kræver enighed blandt alle tre siddende medlemmer af bestyrelsen. Såfremt en sådan enighed ikke foreligger, eller bestyrelsen ikke er fuldtallig, skal bestyrelsen anmode biskoppen over Københavns Stift om at træffe beslutning,” står der i § 11 af legatets fundats.

Folkekirkens øverste gejstlige er altså formelt knyttet til forvaltningen af penge og værdier i P. C. Ibsens Sønners Legat. Og derfor findes der en interessekonflikt. Det myndighedsforhold, der eksisterer mellem biskoppen og de præster fra Københavns Stift, der som bestyrelse i fonden uddeler lejemålene, betyder, at Peter Skov-Jakobsen har et habilitetsproblem, som er objektivt og klart. Det gør det underordnet, om biskoppen eksplicit har bedt nogen om at skaffe en lejlighed til familiemedlemmer.

Han er strukturelt havnet i en situation, hvor han udøver magt over personer, som hjælper hans familie gennem forvaltningen af betroede midler.

Men betyder habilitetsproblemer noget på topniveau i landets største trossamfund?

Havde det været en person fra erhvervslivet eller Christiansborg, der havde bragt sig i den situation, ville det formentlig få konsekvenser. Men i folkekirken er det ikke sikkert, der sker noget

Bedre end dette rod havde det været, om Københavns Stift gjorde sig kendt for at hjælpe mennesker i nød. P.C Ibsens Sønners Legat har faktisk netop det mål at støtte enlige kvinder over 40 år i bestemte erhverv, som i økonomisk henseende er dårligt stillede.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.