Der er netop nu stort behov for at vise sympati for Ukraine og det modsatte over for Rusland. Det er helt forståeligt og en integreret del af krigens logik – historisk og aktuelt.
Derfor ser vi sociale medier og offentlige bygninger fyldt med ukrainske flag og farver, derfor har kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) opfordret til boykot af russisk sport og kunst, og derfor er et gammelt nationalt slagord fra den ukrainske uafhængighedskrig, ”Slava Ukraini”, blevet allemandseje i den vestlige verden. Aktivismen er moralsk forståelig og er med til både at styrke den ukrainske og vestlige forsvarsvilje og lægge et nødvendigt, kulturelt pres på det russiske regime.
Men grænsen mellem legitim aktivisme og naiv, hovedløs censur er hårfin. Det seneste eksempel på, at den anti-russiske aktivisme kan tabe hovedet er netop blevet leveret af Charlottenborg Fonden, som står bag Forårsudstillingen. Her har man netop besluttet at fjerne den russiske installations- og videokunstner Sergei Prokofievs værker, som ellers var en del af den planlagte udstilling. Det endda til trods for, at Prokofiev er erklæret systemkritisk og Putin-kritisk, og at det netop var en del af begrundelsen for at invitere ham med i første omgang.
Mange i kunstmiljøet har allerede ytret hård kritik af beslutningen, som tirsdag også fik Charlottenborg Fondens bestyrelsesformand, kunstneren John Kørner, til at træde tilbage. Men det bliver næppe det sidste eksempel på utidig cancel-kultur over for alt russisk. I sidste uge fyrede München Philharmonikerne deres russiske chefdirigent Valery Gergiev, fordi han ikke aktivt havde taget afstand fra den russiske invasion af Ukraine.
Vi kender krigens logik fra de mange historiske fortilfælde. Og en dansk kunstner eller offentlig person, som i 1940 havde nægtet at tage afstand fra den tyske besættelse af Danmark, havde også fået problemer. Krigstid fordrer klar moralsk stillingtagen, og det er der gode grunde til. Men der er ligeså god grund til at advare mod kulturelt massehysteri og enøjet dæmonisering af alt russisk.
Naturligvis skal vi fortsat se og forstå russisk kunst, læse Dostojevskij og høre russisk musik. Rusland er og bliver en af verdens allerstørste kulturnationer – med en kunst- og kulturtradition, som udfordrer både Kremls og Vestens selvforståelse. Ja, faktisk er der mere end nogensinde grund til at fordybe sig i russisk kultur og systemkritik.
Tænk, hvis vi under og efter Anden Verdenskrig havde besluttet os for at boykotte Thomas Mann, Beethoven, Luther, Nolde og Nietzsche. Så ignorante var vi heldigvis ikke – og det skal vi heller ikke være i dag.
Kulturministerens bastante opfordringer til russisk boykot har været stærkt medvirkende til at kunst- og kulturverdenen aktuelt har rod i sit moralske og intellektuelle kompas. Og selvom boykot af organisationer og repræsentanter fra det officielle Rusland kan være helt nødvendige, så ville det klæde kulturministeren at nuancere sine udtalelser, så vores fælles tilgang til boykot og censur ikke taber hovedet helt.
Vil du modtage de seneste artikler per mail, når Kristeligt Dagblad har skrevet nyt om krigen i Ukraine? Så skriv dig op her.