Kristeligt Dagblad mener: Coronaens værste senfølge kan være polarisering

Politikerne gør klogt i at lytte til dem, der med rette eller urette ikke føler sig hørt. Og så i øvrigt gå forrest med en ordentlig tone.

Regeringen har også haft udskamning i sin værktøjskasse. På et tidspunkt mod de unge, så mod ikke-vestlige indvandrere, der ikke fulgte opfordringer og anbefalinger, og i den seneste tid er det mennesker, der ikke lader sig vaccinere
Regeringen har også haft udskamning i sin værktøjskasse. På et tidspunkt mod de unge, så mod ikke-vestlige indvandrere, der ikke fulgte opfordringer og anbefalinger, og i den seneste tid er det mennesker, der ikke lader sig vaccinere. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Mens de fleste danskere for længst er færdigvaccinerede og ser frem til det tredje stik, der skal bringe dem selv og landet gennem resten af vinterens slalomløb af smitte, nærkontaktisolation, testkøer og mere eller mindre udbredt nedlukning, ser vi nu konturerne af en polarisering. Den har potentiale til at blive den mest alvorlige senfølge af coronapandemien.

Ved sidste uges afhøring af statsminister Mette Frederiksen (S) i minkkommissionen havde en uhellig alliance af coronaskeptikere i protestbevægelsen Men in Black, frustrerede minkavlere, gammeldags hippier, der er imod vacciner, og almindelige ballademagere fundet sammen i en alt andet end fredelig manifestation foran byretten på Frederiksberg. Skilte med statsministeren bag tremmer, der opfordrede til at sende hende i fængsel, blev ledsaget af tilråb og opfordringer til at tage magten væk fra København, samt hærværk mod ministerbilen.

Mange kom formentlig til at tænke på scener fra Trumps USA, det socialt skæve Frankrig med de gule veste eller Storbritannien, der stadig kæmper med splittelse efter Brexit. Der er vi heldigvis ikke. De mennesker, der går på gaden i protester, som vi også så sidste vinter, hvor en Mette Frederiksen-dukke blev sat i brand fra en lygtepæl, tilhører et lille mindretal af den danske befolkning, som dog på internettet får følge af flere konspirationsteoretikere. Herunder kristne, som bruger Bibelen til at argumentere imod vacciner og restriktioner. Da de mennesker, som er mest frustrerede, også er dem, der er mest aktive på sociale medier, forstørrer algoritmerne de mest rabiate synspunkter. Den udvikling bør tages alvorligt.

Bølleopførsel bliver der stadig taget afstand fra af politikere på tværs af partiskel, men det er tankevækkende, at flere politikere i sidste uge benyttede anledningen til at beskylde modparten for at have gødet jorden for den frustration, der kom til udtryk ved optrinnet foran minkkommissionen.

Naturligvis er det i orden at være uenig, og debatten skal være fri og også gerne skarp. Men politikerne skal tale hinanden op og ikke ned i sølet. Tro på det bedste hos hinanden og hos borgerne. Det er ikke nok at tage afstand fra bølleoptøjer.

Regeringen er kommet langt under pandemien med at appellere til samfundssind og tillidsfuldhed. Men den har også haft udskamning i sin berømte værktøjskasse. På et tidspunkt mod de unge, så mod ikke-vestlige indvandrere, der ikke fulgte opfordringer og anbefalinger, og i den seneste tid er det mennesker, der ikke lader sig vaccinere, der får statsministerens bestemte og bydende blik på de nu igen ugentlige pressemøder.

Udskamning får muligvis de dovne og de tøvende til at rette ind. Men de mennesker, der er mest skeptiske, når man ikke. Tværtimod. Politikerne gør klogt i at lytte til dem, der med rette eller urette ikke føler sig hørt. Og så i øvrigt gå forrest med en ordentlig tone.