Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Kristeligt Dagblad mener: Den etiske debat bør også fylde, når Folketingets formand vælges

Søren Gade (V), der har flere skandalesager bag sig, blev onsdag valgt som ny formand for Folketinget. Desværre tog debatten om, hvorvidt venstremanden er værdig til embedet, aldrig rigtig fart

Formand for Folketinget Søren Gade under andet møde efter folketingsvalget i Folketingssalen på Christiansborg, onsdag den 16. november 2022..
Formand for Folketinget Søren Gade under andet møde efter folketingsvalget i Folketingssalen på Christiansborg, onsdag den 16. november 2022.. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Folketingets nye formand hedder Søren Gade (V). Det faldt på plads onsdag eftermiddag, hvor det nye Folketing var samlet i folketingssalen på Christiansborg, og hovedpersonen selv mødte op med “sommerfugle i maven”.

Selvom der måske nok var sommerfugle i maven, kom det egentlig ikke som en overraskelse, at det netop blev Søren Gade, som blev valgt til at stå i spidsen for det nye Folketing og dermed afløse Henrik Dam Kristensen (S). Flere dage i forvejen havde Mette Frederiksen (S) givet sin støtte til Venstres kandidat til formandsposten, som hun kaldte “en rigtig god idé”, ligesom SF, Moderaterne og Nye Borgerlige også hurtigt gav deres støtte.