Kristeligt Dagblad mener: Den nyeste fyringsrunde i DR er også en fyring af kultur, dannelse og perspektiv

DR's ledelse har tilsyneladende endegyldigt mistet interessen for public service

Kristeligt Dagblad mener: Den nyeste fyringsrunde i DR er også en fyring af kultur, dannelse og perspektiv
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Det var ikke bare en sort dag for næsten 50 DR-medarbejdere, der tirsdag blev fyret fra mediemastodonten. Det var også en sort dag for alle de seere og lyttere, der kerer sig om kultur, dannelse, historie og perspektiv.

Fremover skal DR2-flagskibet Deadline målrettes nettet og sendes færre dage på tv. P1 Orientering får også en såkaldt digital makeover og skal fylde mindre i radioen. Etablerede programmer som "Bagklog" og "Detektor" lukker. Alt skal være digitalt og hurtigt. Foretrækker man flow og fordybelse, er DR nu blevet endnu mere ligegyldig end før.

Alle, der følger medieudviklingen bare overfladisk, ved, at tendensen er gammel. DR er gået mod mere og mere underholdning og kendis-stof. Fra tid til anden har en handlekraftig bestyrelse eller stålsatte politikere krævet forandringer til det bedre, blot for igen og igen at opleve, at DR-ledelsen gør det stik modsatte.

Og ja, det kan synes som en tabt kamp og kedsommeligt rituelt, at en avis som denne gang på gang efterlyser eksempelvis mere kvalificeret kultur- og kirkestof fra DR, der trods alt modtager fire milliarder kroner fra os alle sammen årligt. Man skulle tro, at en enkelt lille forbedring i retning af klassisk public service kunne finde vej i det enorme budget, men nej.

Og det til trods for, som alle brugere af seriøse medier ved, at der er masser af danskere, der er engagerede i kultur- og kirkeliv, og som med rette kan forvente en lødig orientering om områder som disse. Det er jo ikke sådan, at ingen går på museum, læser bøger eller kommer i kirken. Og det er heller ikke sådan, at andre landes public service-medier ikke har en seriøs kulturdækning. Men ak, i Danmark kan man blive helt nostalgisk efter et fænomen som "Smagsdommerne", der primært udmærkede sig ved, at personer, der intet vidste om kultur, udtalte sig om kultur. Men så var der i det mindste en anelse kulturstof i sendefladen af mere end fem minutters varighed.

Lasse Jensen, der er mediekommentator og tidligere vært på det hedengangne program "Mennesker og Medier" på P1, har ret, når han til fagbladet Journalisten udtaler: ”Jeg tror, mange seere og lyttere vil se det som et tab, fordi det nu overlades mere til dem selv at finde programmerne. Jeg tror, mange af dem, der bruger programmerne på flow, vil få det svært digitalt.”

Men DR-ledelsen gør, som den vil, åbenbart også til de ansattes overraskelse, for fyringsrunden tog mange på sengen. Har bestyrelsen slet intet at skulle have sagt? Er samtlige med indflydelse i DR enige om, at alt skal reduceres til streaming og podcasts, at succes skal måles i bruger-tal, og at klassisk public service skal ud?

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.