Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Kristeligt Dagblad mener: Domsmandsret tager fejl i frifindelse

Umisforståelige krav om likvidering af folkevalgte hører ikke ind under ytringsfriheden

En dukke forestillende Mette Frederiksen (S) hænger med et skilt om halsen med teksten: "Hun må og skal aflives". Dukken har igennem halvandet år spillet i en spektakulær retssag, der nu er nået til vejs ende.
En dukke forestillende Mette Frederiksen (S) hænger med et skilt om halsen med teksten: "Hun må og skal aflives". Dukken har igennem halvandet år spillet i en spektakulær retssag, der nu er nået til vejs ende. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Da tre mænd i januar 2021 hængte en dukke, der forestillede statsminister Mette Frederiksen (S), op ved en demonstration mod coronarestriktioner i København, vakte det behørig opsigt. Men det bør næsten vække endnu større opsigt, at de nu er frifundet for trusler. 

Det er en enig domsmandsret i Retten på Frederiksberg ved København, der har afgjort, at de tre skal frifindes. Men det er værd at minde om, at ytringsfriheden aldrig er grænseløs. Man må og kan ikke sige og gøre hvad som helst, og bagefter påberåbe sig ytringsfriheden. Derfor bør dommen ankes. De tre mænd, der om dukkens hals hængte et skilt med teksten: "Hun må og skal aflives", har misforstået, hvad demokrati handler om. Og hvad værre er: Det har dommerne også.