Kristeligt Dagblad mener: DR legitimerer vrøvl og overtro med ”Matchet på Mælkevejen”

At en licensfinansieret statsejet mediemastodont skal promovere antividenskab og overtro, står ikke skrevet i hverken stjernetegn, sol og måne, eller i public service-kontrakten

I det nye tv-program på DR med titlen ”Matchet på Mælkevejen” vil man undersøge, om mennesker, der ellers aldrig har mødt hinanden før, kan blive forelskede i hinanden ud fra deres stjernetegn.
I det nye tv-program på DR med titlen ”Matchet på Mælkevejen” vil man undersøge, om mennesker, der ellers aldrig har mødt hinanden før, kan blive forelskede i hinanden ud fra deres stjernetegn. Foto: Dr Ung TV

Uafhængige medier må aldrig give køb på deres troværdighed. I en tid, hvor der advares mod fake news og misinformation fra alle sider af samfundslivet, er der mere end nogensinde brug for upartisk og faktabaseret nyhedsformidling.

Derfor er det dybt paradoksalt, at DR i morgen lancerer et nyt program baseret på pseudovidenskab og selvbedrag. Man risikerer at bære ved til dét bål, der på opflammet trumpsk vis beskylder etablerede medier for at være fulde af løgn.

I det nye tv-program med titlen ”Matchet på Mælkevejen” vil man undersøge, om mennesker, der ellers aldrig har mødt hinanden før, kan blive forelskede i hinanden ud fra deres stjernetegn. Det kan de selvfølgelig ikke, men de kan muligvis bedrages til at tro det.

På DR’s hjemmeside kan man om programmet læse, at ”Astrologi er mere end poppet pseudovidenskab”. Det er der intet videnskabeligt belæg for at påstå. Men astrologi kan til gengæld være så meget andet. For eksempel er der god grund til at tro, at mange bruger horoskoper for sjov og ret uskyldigt: som hyggelige samtalestartere (”Nå, er du også Løve?”), som lidt hurtig trøst (”Nå, det er ikke kun mig, der har problemer med økonomien i januar”), eller som tidsfordriv (”Hvorfor ikke lige tjekke horoskopet, nu hvor jeg alligevel står og venter her i vaccinekøen?”).

Ligeledes er der grund til at tro, at den voksende interesse for astrologi til dels af drevet frem af de gode gamle, ”onde” markedsmekanismer. Forlæggere og andre, der har noget at sælge, opdager et behov og oversvømmer markedet med de ønskede produkter, indtil interessen aftager igen, og forbrugerne kaster sig over noget andet kortvarigt og overfladisk.

Fra både videnskabeligt og teologisk hold vil analysen med fuld ret være, at astrologi er anti-videnskab og overtro. Igen og igen må man sande, at den gamle modernitetsanalyse og religionskritik tog fejl i påstanden om, at jo mere moderne vestlige samfund blev, jo mere rationelle og areligiøse blev de også. I dag tror ubegribeligt mange såkaldt moderne rationelle mennesker på alt muligt irrationelt – herunder altså også, at man kan møde den store kærlighed baseret på fælles stjernetegn.

DR’s nye koncept skal derfor nok få mange seere. Verden vil underholdes og bedrages. Men at en licensfinansieret statsejet mediemastodont skal promovere antividenskab og overtro, står ikke skrevet i hverken stjernetegn, sol og måne, eller i public service-kontrakten. Astrologi passer perfekt til en aktuel salonfähig selvudviklingstendens, men vil DR nu også tage andre tidstypiske spirituelle udtryk ind og lave programmer baseret på Scientologys lære, på reinkarnation eller mindfulness?

DR skal nu som altid gøre det, DR er bedst til, nemlig levere public service efter højeste standard, og lade markedet og det sprituelle overdrev om alt det andet. Det er fjollet at gamble med stjernetegn, men decideret farligt at gamble med sin troværdighed.