Kristeligt Dagblad mener: Driften mod aktiv dødshjælp næres af uvidenhed

Mennesker kæmper over hele verden for at få lov til at overleve. Alligevel skal vi nu igen – hvis det står til DR – forstå, at aktiv dødshjælp er et yderst presserende samfundsspørgsmål

"Den enkle sandhed er, at langt de fleste døende gerne vil dø naturligt," skriver chefredaktør Jeppe Duvå som kommentar til nyt DR-program.
"Den enkle sandhed er, at langt de fleste døende gerne vil dø naturligt," skriver chefredaktør Jeppe Duvå som kommentar til nyt DR-program. Foto: Ritzau Scanpix.

I en verden, hvor millioner hver dag må kæmpe for at holde fast i livet trods krig, katastrofer, sygdom og hungersnød, skulle man ikke tro, at adgangen til legalt at slå medmennesker ihjel kunne blive en sag, der igen og igen kryber op i toppen af den offentlige dagsorden. Men det kan det. Især i et land som Danmark, der har et altdominerende medie som DR. Den statslige mediemastodont har en massiv og ikke spor uproblematisk magt til at dirigere den fælles samtale derhen, hvor nogle relativt tilfældige programplanlæggere nu synes, at den skal hen.

Og her i adventen er det altså det åbenbart umættelige behov for aktiv dødshjælp, vi skal fokusere på. DR har lanceret en programserie ved navn "På tirsdag skal jeg dø", hvor journalisten Anders Lund Madsen, følger "Preben og hans pårørendes kamp for selv at kunne bestemme over sit eget liv – og sin egen død".

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.