Kristeligt Dagblad mener: En undskyldning fra Spies-koncernen ville være på sin plads

Simon Spies ødelagde meget unge pigers liv ved at gøre dem til "morgenbolledamer" - eller sagt mere klart - til prostituerede

En undskyldning ville være på sin plads, men det er samtidig også en lidt for nem måde at komme hurtigt videre på. Det grundlæggende problem er jo prostitutionen, som har det med at ødelægge kvinders liv, skriver Henrik Hoffmann-Hansen.
En undskyldning ville være på sin plads, men det er samtidig også en lidt for nem måde at komme hurtigt videre på. Det grundlæggende problem er jo prostitutionen, som har det med at ødelægge kvinders liv, skriver Henrik Hoffmann-Hansen. Foto: Børge Lassen/Ritzau Scanpix.

"Spies, rejs og vær glad", lød sloganet for rejseselskabet Spies i mange år. Det var en fiffig omskrivning af en næsten tilsvarende treklang fra Bibelen, nemlig "spis, drik og vær glad." Pudsigt nok sagde en rig mand ifølge Lukas-evangeliet netop sådan til sig selv, da han havde fået en god høst, mens Gud advarede "tåben" om, at al den rigdom ikke rigtig kunne hjælpe ham i døden.

Simon Spies døde i 1984, og i live kunne den outrerede rejsekonge takke sine mange millioner for et meget anderledes liv end de flestes. Han forstod at udnytte 1960'ernes velstandsboom til at gøre ferierejser med fly tilgængelige for menigmand. Desværre udnyttede han også meget andet og mange andre.

Såkaldte morgenbolledamer skulle ikke alene sørge for morgenmaden til "formanden", men også stå til rådighed for ham i døgndrift blandt andet seksuelt. De purunge piger, som ofte kom fra små kår, blev betalt med pelse, dyre ure og store kontante beløb i blanke konvolutter. Alt dette er tidligere kendt fra formiddagsbladene og de kulørte ugeblade, som især i 1970'erne flød over med tekst og billeder, der ikke efterlod meget til fantasien. Alligevel er det en fortælling, som i dag fortjener at blive sat ind i en historisk sammenhæng, hvad DR har forsøgt med udsendelsesserien "Spies og morgenbolledamerne."

For hvilket ansvar har virksomheden selv, dens medarbejdere, pressen, pigernes forældre og i bredeste forstand samfundet for, at det kunne komme så vidt, uden at nogen greb ind? Hvordan kunne man så bredt acceptere, at han holdt teenagepiger i et harem? Nogle af dem endte senere i narkoprostitution, og seriens gennemgående hovedfigur, Heidi Kristensen, døde som narkoprostitueret af aids blot nogle få år senere som 25-årig.

Man kan hævde, at pigerne gik frivilligt ind ad døren til Simon Spies, og at deres forældre mere eller mindre direkte accepterede det, fordi de fik betaling for døtrenes ydelser med statussymboler og rejser, som serien beretter. Angiveligt var der endda nogle, som frivilligt for høj betaling lod sig banke gule og blå med bøjler, når Spies skulle have afløb for sine mere sadistiske tilbøjeligheder.

Argumentet om frivillighed afslører imidlertid, hvor dybt man kan synke, hvis man overlader alle moralske afgørelser til "markedet". I 1960'erne og 1970'erne skulle der gøres op med al bornerthed, og seksuelt blev der eksperimenteret på kryds og tværs, desværre også med børn.

Derfor blev tidsånden et skalkeskjul for en mand som Simon Spies, der fik store dele af befolkningen til hylde sig og le ad eskapaderne med pigerne. Kynisk set var dårlig omtale sikkert bedre end ingen omtale for hans firma, som han sagde, men mon det stadig gælder?

En undskyldning fra Spies-koncernen til kvinderne ville være på sin plads, men desværre samtidig også en lidt for nem måde at komme hurtigt videre på. Det grundlæggende problem er jo prostitutionen, som har det med at ødelægge kvinders liv, især hvis de kommer ud i den i en meget ung alder. Det bør man være alt andet end ligeglad med.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.