Kristeligt Dagblad mener: Erdogan tager hele Nato som gidsel

Tyrkiets uforsonlighed sætter Europas sikkerhed på spil, og Nato-lederne må gøre det klart, at en allieret, der forsætligt saboterer det fælles projekt, vil blive kørt ud på sidelinje

Tyrkiets præsident Erdogan har fået et nyt påskud til at trække Sveriges optagelse i Nato i langdrag: dansk-svenske Rasmus Paludans afbrænding af en koran foran den tyrkiske ambassade i Stockholm.
Tyrkiets præsident Erdogan har fået et nyt påskud til at trække Sveriges optagelse i Nato i langdrag: dansk-svenske Rasmus Paludans afbrænding af en koran foran den tyrkiske ambassade i Stockholm. . Foto: Presidential Press Office/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det burde have været en enkel sag. Da Sverige og Finland i maj i fjor hånd i hånd søgte om optagelse i Nato, var imødekommenheden fra forsvarsalliancens medlemmer stor. Svenskerne og finnerne var ønsket på holdet. Men der var en stor knast: Tyrkiet. 

Under præsident Recep Tayyip Erdogan står alliancens sydøstligste medlem fast på at ville bruge sin vetoret til at udelukke de to nordiske lande. Først pegede Erdogan på, at Finland og især Sverige huser medlemmer af Kurdistans Arbejderparti, PKK, som står på EU's terrorliste, og afviser at udlevere dusinvis af kurdiske aktivister til Tyrkiet.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.