Kristeligt Dagblad mener: Et frit samfund er ikke en selvfølge

Kinas lukning af avis i Hongkong er uhyggelig og en påmindelse om, at åbne, frie samfund ikke er en selvfølge

Kristeligt Dagblad mener: Et frit samfund er ikke en selvfølge
Foto: Tyrone Siu/Reuters/Ritzau Scanpix.

I den prisvindende historiker og journalist Anne Applebaums bog ”Demokratiets tusmørke” beskriver forfatteren de opløsningstendenser, hun ser i nogle af den vestlige verdens demokratier. Nationalisme og populisme vinder frem og hylder ensretningen af synspunkter. Et sted i bogen citerer forfatteren en græsk politolog for den både tankevækkende og skræmmende betragtning, at det, som Europa oplevede i 1989, hvor Berlinmuren faldt og kommunismen brød sammen, var et liberalt øjeblik. Men det var også kun et øjeblik. Det var en undtagelse, at folk ville det samme. For ifølge den græske politolog er polarisering den normale tilstand. Skepsis over for det liberale samfund er det normale. Det autoritære har en eviggyldig tiltrækningskraft på mennesker, for det appellerer til dem, der ikke kan tolerere kompleksitet.

Kina er verdens største étpartistat, hvor magthaverne ikke tolererer den kompleksitet, som et åbent samfund indeholder. Selvom Kina lovede Hongkong selvstyre samt ytrings- og pressefrihed, da området i 1997 overgik fra britisk kronkoloni til kinesisk overherredømme, er Kina nu med stor hast ved at begrænse de selvsamme rettigheder i Hongkong. Sidste år indførte Kina et kompleks af sikkerhedslove, der gør det sværere at kritisere systemet, og siden er ikke mindst pressefolk blev arresteret.

I den forgangne måned lukkede Kina avisen Apple Daily, der var den stærkeste fortaler for demokrati i østaten. Avisens redaktører og lederskribenter er enten sat i fængsel eller gået under jorden. Avisens ejer Jimmy Lai sidder bag tremmer for sin kamp for demokrati. I Kinas øjne er han en landsforrædder. Han stiftede den antikommunistiske avis i 1995 under det næsten bibelske motto ”Trods frygten”. Lukningen af avisen er en påmindelse om, at åbne, frie samfund ikke er en selvfølge.

Kinas overgreb på pressen i Hongkong er blevet fordømt af de internationale medieorganisationer. I går dedikerede dagbladet Politiken sammen med tre andre nordiske aviser sin forside til en protest mod Kinas fremfærd. Amnesty International offentliggjorde også i går en rapport, der beskriver, at Hongkong nu er præget af et ”frygtens klima”, hvor alle tænker sig om en ekstra gang, før de siger eller offentliggør deres tanker og synspunkter. Hongkong er med Amnestys ord på vej til at blive en politistat, hvor menneskerettighederne er truet.

Også Hongkong havde sit liberale øjeblik. Måske er det slut, men forhåbentlig varer det ved. Det sker ikke af sig selv. Der skal kæmpes for friheden.

Det autoritære er på fremmarch i mange dele af verden, og det har en tiltrækningskraft på mange mennesker. Men det liberale og frie samfund med frihed og åbenhed er altid at foretrække.

De, der trodser frygten og kæmper mod det autoritære, sådan som de modige pressefolk i Hongkong gør det, fortjener stor respekt.