Kristeligt Dagblad mener: Flere bør optages på medicinstudiet. Det har samfundet brug for

Rekordmange ansøgere bliver forhåbentlig optaget på medicinstudiet torsdag. Det vil ikke blot være til stor glæde for dem, det vil også være til stor gavn for samfundet

Det er ikke givet, at en medicinstuderende er i praktik i en lægepraksis og kan overvære en konsultation. Men der bør være flere medicinstuderende, skriver Liv&Sjæl-redaktør Stina Ørregaard Andersen.
Det er ikke givet, at en medicinstuderende er i praktik i en lægepraksis og kan overvære en konsultation. Men der bør være flere medicinstuderende, skriver Liv&Sjæl-redaktør Stina Ørregaard Andersen. . Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix.

Torsdag får de næsten 80.000 danskere, der i år har søgt ind på en videregående uddannelse, svar. Svaret har selvsagt afgørende betydning for det liv og den fremtid, der kommer til at tegne sig for dem. Men svaret har også afgørende betydning for resten af samfundet. For selvom det ikke er populært at sige højt i en tid, hvor der er fokus på individets selvrealisering og uendelige muligheder, er sandheden, at samfundet har mere brug for læger end for kandidater i film- og medievidenskab. Læger redder liv, og Danmark er, som Kristeligt Dagblad har beskrevet tidligere på sommeren, ramt af lægemangel.

Derfor er det langt vigtigere for samfundet, hvor mange der bliver optaget på lægeuddannelsen end på de mange populære humaniorauddannelser, og derfor er der også brug for, at kommende studerende ikke kun tænker på, hvad uddannelsesdanmark kan gøre for dem, men også hvad de kan gøre for samfundet. For selvom tidens lægemangel kan skyldes mange ting, må en grundlæggende konklusion være, at der længe er blevet uddannet for få læger.

Det er dog ikke ansøgere, der har manglet. Modsat sygeplejerskeuddannelsen, der har for få ansøgere i forhold til, hvor mange sygeplejersker der er brug for, har der altid været stor interesse for at uddanne sig til læge. Men ansøgere til medicinstudiet er blevet afvist i stor stil. Derfor virker det endnu mere hovedrystende, at der ikke er blevet uddannet nok læger.

Heldigvis er der stadig stor interesse for at blive læge. Både i 2020, 2021 og 2022 søgte flere end 4000 ind på medicinstudiet i Aalborg, Aarhus, København eller Odense. Og med et kig ind i en fremtid, hvor samfundet forventes at bestå af flere ældre og kroniske syge, som har brug for lægehjælp, er det afgørende, at der fremover optages flere på landets fire medicinstudier, end det tidligere har været tilfældet.

Ifølge en prognose, som Sundhedsstyrelsen udgav i juni, er det også planen. Her fremgår det, at en øget tilgang til medicinstudierne skal få antallet af læger til at stige frem mod 2045, så der her vil være 60 procent flere læger svarende til 17.305 flere end i 2021. Og det lyder jo rigtig godt med flere medicinstuderende og – på sigt – flere læger. Men alligevel er det, som om regnestykket ikke helt går op.

I løbet af de seneste 20 år er tilgangen til lægeuddannelsen nemlig allerede blevet næsten fordoblet. Det har også resulteret i flere læger, således at der i 2020 blev autoriseret tre gange flere læger uddannet fra danske universiteter end i 2000. Alligevel står samfundet i dag over for en massiv lægemangel. Man kan derfor også tvivle på, om den nye prognose holder.

En rekordstor stor del af de 4220 ansøgere, der har søgt ind på en bachelor i medicin, bør derfor få beskeden "optaget", når de åbner deres post i dag. Det vil ikke blot være til stor glæde for dem, det vil også være til stor gavn for samfundet.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.