Kristeligt Dagblad mener: Genfind dine dyder, England

Problemerne med fodboldvold og hooligans er måske ikke så store som tidligere, men at de fortsat findes i et problematisk omfang, vidner om et stort kulturelt underskud. Man savner den gamle britiske mentalitet, der fik Storbritannien til mod alle odds at kaste sig ind i Anden Verdenskrig for at udrydde nazismen

Kristeligt Dagblad mener: Genfind dine dyder, England
Foto: Peter Cziborra/Reuters/Ritzau Scanpix.

England fik ikke brudt 55 års såkaldt fodboldforbandelse. Drømmen om at vinde et europæisk fodboldmesterskab blev knust af Italien ved den spektakulære finale på Wembley Stadion søndag aften. Desværre kom andre forhold imidlertid hurtigt til at overskygge de rent sportslige på fodboldbanen. På sociale medier føg det med racistiske udfald mod de tre spillere, som fejlede på straffesparkene, på stadion herskede kaotiske forhold både før og efter kampen med voldelige overfald på tilfældige tilskuere, og en persongruppe trængte ind på stadion uden billet.

I forhold til corona var det nærmest en farce, at tilskuerne skulle erklære sig selv smittenegative med en test fra apoteket, og de i mange timer tusinder af tæt sammenpakkede tilskuere kan meget vel sætte gang i endnu en bølge af pandemien, lyder det fra virologer.

Midt i al den tristesse er det selvfølgelig værd at minde om, at meget få mennesker kan ødelægge meget for rigtig mange. Af Englands 56 millioner indbyggere er det stadig en undseelig lille del, der er voldelig ved et arrangement som EM eller lægger racistiske opslag på de sociale medier. Man må gå ud fra, at langt hovedparten af englænderne er klart imod den slags. Fra officielt hold har både det britiske kongehus og premierminister Boris Johnson fordømt de racistiske udfald mod landsholdsspillerne.

Alligevel er det svært at komme udenom, at Englands renommé står ramponeret tilbage. Problemerne med fodboldvold og hooligans er måske ikke så store som tidligere, men at de fortsat findes i et problematisk omfang, vidner om et stort kulturelt underskud. Desværre har de voldelige og racistiske elementer ikke fået klare signaler fra den politiske top. Undervejs har der været en debat om, hvorvidt fodboldspillere burde knæle forud for kampene i en protest mod racismen, og i det spørgsmål har budskabet fra Boris Johnson ikke ligefrem været tindrende klart.

Knæleaktionerne kan godt ses som en tom gestus, der ikke afhjælper problemet, men tribunernes racister vil oversætte Johnsons uld i mund til, at det er helt i orden at komme med buh-råb til knælende spillere.

Modsætningerne synes kun at blive værre i det i forvejen dybt splittede land siden Brexit-afstemningen i 2016. Den har fremmet et miljø af had, arrogance og uforsonlighed. Man savner den gamle britiske mentalitet, der fik Storbritannien til mod alle odds at kaste sig ind i Anden Verdenskrig for at udrydde nazismen. Englænderne har aldrig elsket Europa, men de har som hovedregel været åbne over for omverdenen med en grundfæstet respekt for demokrati og menneskerettigheder. De har haft den vidunderlige underspillede humor og den afvæbnende selvironi. Mentalt har England haft et overskud i forhold til resten af verden. Fodboldvold, tilskuerkaos og racistiske udfald signalerer desværre alt andet end overskud. Så, England, please, genfind dit overskud og dine gode gamle dyder.