Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Kristeligt Dagblad mener: Giv freden en chance. Støt Nato

Det er ikke påskemarcher, fredssange af John Lennon eller fredsforskere, der har sikret relativ fred i Europa siden Anden Verdenskrig. Det er Nato og EU

Redningsfolk, soldater og brandmænd ses ved et ødelagt shoppingcenter Kremenchuk i Poltava-regionen, som er blevet ødelagt under et russisk angreb den 27. juni 2022. Genrefoto.
Redningsfolk, soldater og brandmænd ses ved et ødelagt shoppingcenter Kremenchuk i Poltava-regionen, som er blevet ødelagt under et russisk angreb den 27. juni 2022. Genrefoto. . Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix.

Mennesker begraves i store tal i Ukraine. Civile mejes ned. Børn bombes. Fred er igen blevet reduceret til en drøm i Vesten, for den findes ikke længere i virkeligheden. Pacifismen, som har fyldt meget i Vesten siden 1960'erne, trænges samtidig i defensiven. Og det har været udgangspunktet for en række artikler i den sidste måned i Kristeligt Dagblad.

Det har en vis berettigelse at tale om pacifisme som fredsskabende strømning. Vietnamkrigen var et eksempel på, at en folkelig opinion imod krig betyder noget. Det er svært at fortsætte en krig, når brede folkelige strømninger er imod den.