Kristeligt Dagblad mener: Hold sommer med hinanden – uden coronafrygt

Det kan være svært at forholde sig afslappet til en virus, som har kostet millioner af menneskeliv. Men vi er nødt til at have is i maven. Af økonomiske grunde, men først og sidst af menneskelige grunde

Der var denne onsdag tale om et knap så glædeligt gensyn, da Mette Frederiksen, Søren Brostrøm og resten af corona-holdet tonede frem på skærmen til endnu et pressemøde.
Der var denne onsdag tale om et knap så glædeligt gensyn, da Mette Frederiksen, Søren Brostrøm og resten af corona-holdet tonede frem på skærmen til endnu et pressemøde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

En tradition, de færreste har savnet, er tilbage. Onsdag var statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af det faste corona-hold igen på plads i Statsministeriets spejlsal til endnu et af de pressemøder, som i 2020 og 2021 holdt danskerne samlet foran skærmen på den dårlige måde.

Uden sammenligning med juleevangeliet i øvrigt, er der imidlertid grund til at udråbe et: Frygt ikke! Trods støt stigende smittetal er der nemlig fortsat intet, der tyder på, at vi er på vej tilbage til tidligere tiders nedlukninger og afstandskrav.

Når statsministeren tonede frem på skærmen i går, var det, foruden det politiske behov for at udvise handlekraft og rettidig omhu, da også først og fremmest for at mane til besindelse. De danske sundhedsmyndigheder forudser ikke nye nedlukninger, heller ikke til efterår og vinter. I stedet ønsker Danmark som tidligere at gå med livrem og seler ved at tilbyde alle borgere over 50 år et fjerde vaccinestik.

Det kan der være god fornuft i, selvom vaccinerne ikke længere giver nævneværdig beskyttelse mod smitte, men først og fremmest mod alvorlig sygdom.

Den største risiko aktuelt er derfor, at det fornyede fokus på covid og smittetal kan føre til en re-traumatisering i en befolkning, som under de seneste års nedlukninger har opført sig eksemplarisk, og som derfor også har svært ved helt at ryste forsigtigheden af sig.

Det vil være særdeles ærgerligt for både unge og ældre, hvis mange midt i en sommer, hvor vi mere end længe har brug for at samles, igen begynder at holde afstand. Hvis bedsteforældre takker nej til besøg fra børn og børnebørn på grund af risiko for smitte. Hvis familiefesten eller sølvbrylluppet bliver udskudt igen.

Sommerens selskabelighed er ikke bare pjank, afslapning og hvidvin på terrassen. Det er den tid på året, hvor danskerne i mødet med familie, venner og nye bekendtskaber finder kræfter til livet og de mørke måneder, der kommer. Det skal vi holde fast i.

Selvom vi naturligvis skal tænke os om og blive hjemme fra større forsamlinger, hvis vi er syge, er det helt afgørende, at vi finder sammen om en ny måde at leve med corona på.

For alt tyder på, at der vil komme nye smittebølger, ja faktisk befinder vi os allerede midt i en lille sommerbølge, som direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen påpegede til pressemødet. Men de aktuelle varianter er langt mildere end tidligere, ligesom vores viden om sygdommen og vores evne til at håndtere smitten i samfundet er langt større.

Det kan være svært at forholde sig afslappet til en virus, som indtil for ganske nylig satte store dele af verden i stå, og som har kostet millioner af menneskeliv. Men vi er nødt til at have is i maven. Af økonomiske grunde, men først og sidst af menneskelige grunde.

For nu at parafrasere statsministeren fra en anden sammenhæng: Vi er nødt til at leve med det.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.