Kristeligt Dagblad mener: Hvorfor taler ingen om den røde bloks kollaps?

Det er moderne at sige, at de borgerlige partier er splittede og ikke kan finde ud af noget. Fortællingen skygger for erkendelsen af, at den anden blok – den røde – er mindst lige så kriseramt

Rød blok er om muligt tættere på et politisk kollaps end den blå blok, skriver Kristeligt Dagblads chefredaktør Jeppe Duvå.
Rød blok er om muligt tættere på et politisk kollaps end den blå blok, skriver Kristeligt Dagblads chefredaktør Jeppe Duvå. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Fortællingen om den blå bloks kollaps, om de borgerlige partiers idéfattigdom og om den dybe splittelse i højre side af Folketinget fik stor kraft under valgkampen. Yderligere momentum har den fået her under de lange regeringsforhandlinger. Op til valget næredes den af konkrete udviklinger som De Konservatives kolossale nedtur og tidligere på efteråret af akademiske indspark som Christian Egander Skovs bog med den sigende titel "Borgerlig krise".

Mens opfattelsen af de borgerlige partier som en sølle, forslået flok er ved at rodfæste sig, og den har sandt for dyden mange og solide indicier for sig, så formår den fuldkommen at skygge for en erkendelse, der er mindst lige så påtrængende – til den anden side. Nemlig at den røde blok er om muligt tættere på et politisk kollaps end den blå. At partierne til venstre er dybt splittede indbyrdes, og at rød blok er i en forfærdelig forfatning som blok betragtet.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.