Kristeligt Dagblad mener: Iran skal afkræves holdning til attentat mod Rushdie

I lyset af fredagens drabsforsøg bør verdenssamfundet afkræve det iranske præstestyre en klar og utvetydig holdning til angrebet mod Salman Rushdie

Kristeligt Dagblad mener: Iran skal afkræves holdning til attentat mod Rushdie
Foto: Joe Klamar/AFP/Ritzau Scanpix.

Den britisk-amerikanske forfatter Salman Rushdie, der ved et foredrag i USA fredag så horribelt blev overfaldet og forsøgt dræbt, er en mand med en særdeles kritisk holdning til religion. Han har beskrevet sig selv som "benhård ateist", kalder religion for "en middelalderlig form for ufornuft" og understreget, at han ikke tror på "overnaturlige enheder, uanset om de er kristne, jødiske, muslimske eller hinduistiske".

I de 33 år, der er gået siden ayatollah Khomeini som leder af det iranske præstestyre udstedte en fatwa med en opfordring til at dræbe Salman Rushdie på grund af forfatterens bog "De sataniske vers", er det dog hverken kristne, jøder eller hinduer, som et utal af livvagter har skullet beskytte Rushdie imod. Truslen fra den fundamentalistiske islam har derimod i mere end tre årtier været en konstant kendsgerning i den 75-årige indiskfødte forfatters liv. Oplysninger om gerningsmandens telefonforbindelser og ageren på internettet tegner et billede af den 24-årige amerikansk-libanesiske Hadi Matar som endnu en ekstremistisk islamist, der gerne tager et andet menneskes liv for at imødekomme den for længst afdøde ayatollah Khomeinis opfordring.

Trods svære skader lader det til, at Salman Rushdie lykkeligvis overlever attentatet. Men at det overhovedet skete, illustrerer, at selvom verdens opmærksomhed med god grund er rettet mod krigen i Ukraine og dennes katastrofale følger, er truslen fra islamismen en kendsgerning, vi stadig skal forholde os til - hvad enten det drejer sig om de ekstremistiske forsøg på at mindske ytringsfriheden eller de store politiske udfordringer i Mellemøsten, herunder Talebans overtagelse af magten i Afghanistan, hvilket kulminerede med Kabuls fald for præcis et år siden i dag.

Det iranske præstestyre har løbende modereret og endda taget afstand fra fatwaen mod Rushdie - typisk på tidspunkter, hvor det var politisk belejligt i forhold til omverdenens ønske om at inkludere Iran i det internationale samfund. Men udmeldingerne har aldrig virket specielt helhjertede i og med, at religiøse institutioner med tilknytning til staten samtidig har øget dusøren til den, der kunne dræbe Rushdie.

I lyset af fredagens drabsforsøg bør verdenssamfundet - ikke mindst det ofte lidt konfliktsky FN-system - afkræve det iranske præstestyre en klar og utvetydig holdning til hændelsen - er Irans sympati med Rushdie eller med gerningsmanden? Hævder man som FN, EU og andre store institutioner at arbejde for frihed, demokrati og ligeværd, skal denne åbenlyse trussel mod det frie ord og et modigt menneskes ret til at deltage i den demokratiske debat naturligvis møde den skarpeste fordømmelse. Jo, FN's Generalsekretær António Guterres har da udtrykt "forfærdelse" over drabsforsøget, men tør han og EU's ledelse gå skridtet længere og udfordre den nation og den ekstremistiske tankegang, som i mere end tre årtier har hæmmet ytringsfriheden?

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.