Kristeligt Dagblad mener: Klimakamp bør ikke overskygge indiske kristenforfølgelser

Lad os endelig gøre verden grønnere med dansk klimateknologi, men lad ikke Indiens kristne og muslimer blive glemt. Det bør være muligt at balancere et godt samarbejde med en åben dialog om den undertrykkelse, som bør blive bekæmpet

Statsminister Mette Frederiksen og Indiens Premiereminister Shri Narendra Modi holdt den 3. maj pressemøde på Marienborg.
Statsminister Mette Frederiksen og Indiens Premiereminister Shri Narendra Modi holdt den 3. maj pressemøde på Marienborg. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Virkeligheden er altings prøve. Og en sådan prøve må det siges at være, når regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S) i disse dage er værter ved den indiske premierminister Narendra Modis besøg i Danmark.

Den officielle anledning er et styrket samarbejde om dansk eksport af klimateknologi og -viden til Indiens cirka 1,4 milliarder indbyggere. Men selvom klimaet i disse år ganske tiltrængt rykker højere op på den politiske dagsorden, og man kun kan glæde sig over dansk erhvervslivs flotte position på området, kan herfra kun opfordres til, at Mette Frederiksen også for en stund flytter fokus væk fra vindmøller og solceller for i stedet at påtale Indiens systematiske og voldsomme undertrykkelse af religiøse minoriteter, herunder landets 200 millioner muslimer og 70 millioner kristne.

Ja, man kan faktisk mene, at Mette Frederiksen ikke kun bør, men er forpligtet til at udfordre den gode stemning for en stund.

Et sandt demokrati er kendetegnet ved at sikre også trosfriheden, ikke mindst for religiøse mindretal, og her har Modis BJP-parti desværre i flere år trukket den modsatte vej.

Morten Rasmussen

Indlandsredaktør

For to år siden kunne man i denne avis læse en kronik af daværende udviklingsminister Rasmus Prehn (S) og den socialdemokratiske udviklingsordfører Daniel Toft Jakobsen, hvori det befriende utvetydigt blev slået fast, at "politisk korrekthed må ikke få os til at tie om kristenforfølgelser". Kritikken var ganske vist især rettet mod muslimske lande, men det må være rimeligt at formode, at regeringen ser lige så kritisk på pression, vold og sågar drab mod kristne og muslimer i det hinduistiske Indien.

Det er derfor, virkeligheden nu skal stå sin prøve: Har regeringen viljen til at understrege, at den danske regering ikke vil "acceptere nogen form for ekstremisme, hvor mennesker vil tvinge deres egen overbevisning ned over andre med vold og magt", som det lød i førnævnte kronik?

Forud for mødet har Mette Frederiksen udtalt, at hun overfor Modi vil påtale Indiens problematiske parløb med den russiske præsident Vladimir Putin, hvilket hun fortjener ros for.

Men selvom den religiøse undertrykkelse i Indien er en "mere langsom" katastrofe og mere usynlig i det globale mediebillede i forhold til de forfærdelige begivenheder i Ukraine, bør også den kritiseres klart og konsekvent. Indien betegnes ofte som verdens største demokrati, men et sandt demokrati er kendetegnet ved at sikre også trosfriheden, ikke mindst for religiøse mindretal, og her har Modis BJP-parti desværre i flere år trukket den modsatte vej.

Lad os endelig gøre verden grønnere og mere bæredygtig med dansk klimateknologi, men lad ikke Indiens kristne og muslimer blive glemt. Det bør være muligt at balancere et godt samarbejde med en åben dialog om en undertrykkelse, som det også på alle måder er i Indiens interesse at bekæmpe.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.