Kristeligt Dagblad mener: Medierne avler nyhedstræthed. Men det er svært at undgå

Flere og flere er nyhedstrætte. De orker ikke at følge med i medierne, fordi de angiveligt kun fortæller nedslående nyheder. Der er noget om snakken, der dog også rummer godt nyt

Flere mediebrugere oplever nyhedstræthed, siger undersøgelser. Er der en vej ud af strømmen af deprimerende nyheder, uden at journalistikken stikker læserne, lytterne og seerne blår i øjnene og giver dem et falsk positivt billede af virkeligheden?
Flere mediebrugere oplever nyhedstræthed, siger undersøgelser. Er der en vej ud af strømmen af deprimerende nyheder, uden at journalistikken stikker læserne, lytterne og seerne blår i øjnene og giver dem et falsk positivt billede af virkeligheden?. Foto: Bernd Wstneck/AP/Ritzau Scanpix.

Da verdens befolkning for et par måneder siden rundede otte milliarder mennesker, kunne Kristeligt Dagblad godt have fortalt om det i dystre toner. For hvad nu med overbefolkningen og ressourcerne? Men vi prøvede at stå imod det, der ville have været automatreaktionen for langt de fleste journalister og redaktører.

Og da vi først havde pålagt os selv at se mere nuanceret på emnet, var det faktisk svært at overse den – ikke entydige og slet ikke ukomplicerede, men alligevel – opmuntrende fortælling, det egentlig er, at vi formår at være så mange på denne planet. Samtidig med at vi mennesker som gennemsnit har det bedre end nogensinde, nu hvor vi aldrig har været flere om at dele pladsen.

Har den måde at anskue udviklingen på muligvis noget for sig i større forstand? Det kunne det tyde på.

"Nyhedstræthed" er det nye begreb, som mediebranchen bruger om, at en voksende del af befolkningen erklærer, at de ikke længere orker at følge med i nyhederne. Det er simpelt hen for deprimerende, lyder det ifølge troværdige undersøgelser fra flere og flere herhjemme og i andre vestlige lande.

Mange mediebrugere har mistet formålet med at holde sig orienteret om verdens gang, når denne gang altid kan opsummeres med ord som krig, trusler, inflation, klimakrise, epidemi og anden elendighed. Når mange så også bruger en stor del af deres vågne tid med ansigtet nede i en mobil, hvor tech-giganternes algoritmer fodrer dem med endnu mere af det samme, forstår selv garvede redaktører godt, at nogle af læserne, seerne og lytterne oplever fatigue. Udbrændthed.

Medierne har et enormt ansvar for at se på virkeligheden med begge øjne – og ikke kun med det øje, der overalt ser bekræftelser på, at verden er af lave, og at alting går stadig dårligere. Der er utallige udviklinger, der peger i andre retninger.

Men når nyheder ofte kan oversættes til dårligt nyt, så er det ikke noget, medierne har opfundet, fordi de synes, at det er sjovt altid at være budbringere af de triste meddelelser. Det hænger derimod nøje sammen med selve det nyhedsbegreb, der har formet al oplysning om udviklingen i over hundrede år. Og dermed også har en væsentlig del af æren for, at vi er mange, der trods alt stadig lever i frie samfund med kritiske og velorienterede borgere.

Dette nyhedsbegreb har tjent demokratiske samfund godt. Det tager udgangspunkt i, at nyheder er det, der afviger fra det forventede. Det vil – lykkeligvis, kan man sige – ofte være lig med, at noget går galt. Det er – igen lykkeligvis – ikke i sig selv en nyhed, at Folketinget har holdt et planlagt møde i salen. Det har derimod sand nyhedsværdi, hvis noget uforudset har hindret folkestyret i at arbejde.

Så alle er godt tjent med, at de kritiske – og ofte nedslående – nyheder trænger sig op på toppen af hjemmesiderne og avisforsiderne. Det ville være betænkeligt, hvis redaktører valgte at undertrykke dem, fordi de kunne gøre folk i dårligt humør. Ukraine-krigen er forfærdelig, men man kan ikke være en velfungerende, dannet borger, hvis man nægter at høre om den. 

Så opgaven for medierne er at se på virkeligheden med begge øjne. Verden er vidunderlig, men den er også fyldt med fejlbarlige indbyggere. Og nu er der otte milliarder af os.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.