Kristeligt Dagblad mener: Nej DR, satire er ikke en undskyldning

Ét er, at DR med et nyt program bevidst har ført forskerne bag lyset. Men lige så problematisk er det, at programmet har det helt afgørende problem, at ingen bliver klogere

I DR-programmet "Ellen Imellem" bliver forskere og andre fagfolk konfronteret med kritiske spørgsmål fra en journalist. Men hvad de ikke ved er, at journalistens spørgsmål bliver dikteret af en ukendt tredje person, som sidder i et andet lokale. I første afsnit blev astrofysiker Anja C. Andersen interviewet af "flat-eartheren" Ole Lochmann.
I DR-programmet "Ellen Imellem" bliver forskere og andre fagfolk konfronteret med kritiske spørgsmål fra en journalist. Men hvad de ikke ved er, at journalistens spørgsmål bliver dikteret af en ukendt tredje person, som sidder i et andet lokale. I første afsnit blev astrofysiker Anja C. Andersen interviewet af "flat-eartheren" Ole Lochmann. Foto: DR P3/YouTube.

I de seneste år har man i stigende grad talt om "fake news" - fordrejede eller direkte usande påstande, som skal forplumre og polarisere den offentlige debat og sågar den politiske beslutningsproces.

I den sammenhæng er der især blevet peget på russisk propaganda og amerikanske nyhedsstationer som Fox News.

Også herhjemme ser vi dog skridt i samme retning - og desværre er det hos DR, landets største og mest magtfulde mediekoncern, som i lovgivningen er forpligtet på troværdighed og public service.

I DR-programmet "Ellen Imellem" interviewes en række forskere om alt fra evolution og overvægt til påstanden om, at jorden slet ikke er rund. Forskerne er dog ikke informeret om, at de ikke interviewes af journalisten Ellen Kirstine Jensen, der sidder overfor dem, men derimod af konspirationsteoretikere og aktivister via en øresnegl.

Stiller man op til et interview hos DR, skal man naturligvis vide, hvem man taler med, så man også kan takke nej, hvis man af helt legitime grunde ikke vil bidrage til øget fokus på ekstreme holdninger

Morten Rasmussen

Nyhedsredaktør

I det første program stiller den anerkendte professor, astrofysiker Anja C. Andersen op for at forklare, hvorfor jorden faktisk er rund, hvorefter hun blandt andet skal svare på, om det er tilfældigt, at den amerikanske rumfartsorganisations navn "Nasa" minder så meget om "nazi". DR-journalisten dirigeres nemlig af fladjords-tilhængeren Ole Lochmann, som via DR har fået foræret landets største talerstol til sin påstande - herunder, at jorden bevisligt er flad, for han set det med sine "egne øjne".

I et andet program, som ikke kan ses endnu, skal museumsdirektør på Statens Naturhistoriske Museum Peter C. Kjærgaard tilsvarende forklare evolutionsteorien for en tilhænger af teorien om kreationisme, som igen kun optræder via DR-journalistens øresnegl. Begge forskere har efterfølgende klaget til DR, som dog indtil videre har forsvaret sig med, at der er tale om et satireprogram, rettet mod unge.

Udover at DR åbenlyst ikke har specielt høje tanker om danske unges intelligens, kan det bekvemme satire-stempel ikke undskylde en så etisk problematisk kurs, som "Ellen Imellem" er udtryk for. Stiller man op til et interview hos DR, skal man naturligvis vide, hvem man taler med, så man også kan takke nej, hvis man af helt legitime grunde ikke vil bidrage til øget fokus på ekstreme holdninger.

Ét er, at DR bevidst har ført forskerne bag lyset, men lige så problematisk er det, at programmet har det helt afgørende problem, at ingen bliver klogere. Eksperternes viden, der er baseret på årelang forskning, ligestilles med skrupskøre teorier fra internettets fjerneste hjørner. Det hele er for DR ét fedt - ja, faktisk er det forskerne, ikke konspirationsteoretikerne, der gøres til grin for deres insisteren på fakta.

Hvis "Nasa" for konspirationsteoretikere lyder som "nazi", kan de da glæde sig over, at "DR" i dette tilfælde lyder som "PR".

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.