Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Kristeligt Dagblad mener: Nej, en jordemoder skal ikke have 10,9 i snit. Men regeringens løsning er uholdbar

Det giver ikke mening, at man skal have 10,9 i snit for at blive jordemoder. Derfor er det en god idé, når regeringen vil finde nye måder at optage ansøgere til de mest populære studier. Men de rigtigt gode løsninger mangler

Regeringen vil med et nyt udspil sikre, at alle, der ender med et gennemsnit på over 10, kan komme i betragtning til alle uddannelser. På jordemoderuddannelsen skal man i skrivende stund have 10,9 i snit. Genrefoto.
Regeringen vil med et nyt udspil sikre, at alle, der ender med et gennemsnit på over 10, kan komme i betragtning til alle uddannelser. På jordemoderuddannelsen skal man i skrivende stund have 10,9 i snit. Genrefoto. . Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Alle ønsker en retfærdig, gennemskuelig og mindst muligt stress-skabende vej for unge mennesker, der søger ind på de attraktive uddannelser. Dem, hvor der er mange flere ansøgere end studiepladser.

Problemet er, at det formentlig er umuligt at opfylde alle tre ønsker på én gang. Hvis sorteringen af ansøgerne er gennemskuelig og retfærdig, skaber den stort præstationspres og karakterræs. Hvis udvælgelsen derimod sker med mest muligt henblik på ikke at skabe stress hos ansøgerne, er det meget sandsynligt, at processen bliver uigennemskuelig eller direkte favoriserer ansøgere fra bestemte sociale og kulturelle baggrunde.