Kristeligt Dagblad mener: Nej tak til Facebooks nye virtuelle verden

Tech-giganten, der i den senere tid er blevet ramt af et tiårs opsparede kritik for manipulation og generelt uetisk adfærd, bebuder, at den vil bygge en ny online verden

I det nye såkaldte "metaverse" er mennesker til stede som en digital udgave af sig selv. Her kan de kommunikere med hinanden i fælles såkaldt virtuelle rum, der kan bruges til møder, underholdning, arbejde og fritid.
I det nye såkaldte "metaverse" er mennesker til stede som en digital udgave af sig selv. Her kan de kommunikere med hinanden i fælles såkaldt virtuelle rum, der kan bruges til møder, underholdning, arbejde og fritid. . Foto: Regis Duvignau/Reuters/Ritzau Scanpix.

MULIGVIS ER DET DEN DÅRLIGSTE timing i markedsføringens historie. Men det kan også være, at det er genialt tænkt af Facebook: Vi er i koncernens største krise, vi er presset fra alle sider, men nu tager vi fusen på verden og ændrer radikalt dagsordenen ved at annoncere Facebooks hidtil største fremstød i Europa.

Det er Facebooks planer om at løfte hele sit online-univers til et nyt niveau, der er tale om. Tech-giganten, der i den senere tid er blevet ramt af et tiårs opsparet kritik for manipulation og generelt uetisk adfærd, bebuder, at den vil ansætte 10.000 medarbejdere i EU som del af projektet. De mange nye medarbejdere skal bygge et såkaldt metaverse . Det beskrives som en online-verden, altså noget, der foregår på nettet, hvor mennesker er til stede som en digital udgave af sig selv. Her kan de kommunikere med hinanden i fælles såkaldt virtuelle rum, der kan bruges til møder, underholdning, arbejde og fritid. Ja, man kan sågar finde sig en kæreste i det digitale parallelunivers.

Hvis det lyder syntetisk og science fiction-agtigt, er det, fordi det er syntetisk og science fiction-agtigt.

Hvis man også tænker, at det lyder lidt uhyggeligt, og frygter, at det – i betragtning af hvor mange, der allerede i dag bruger Facebook – kan få meget indgribende virkninger i menneskers liv og måske ligefrem samfundsmæssige konsekvenser, så tager man nok heller ikke fejl.

MEN SANDSYNLIGHEDEN TALER FOR, at Facebooks nye sociale medie-imperiebyggeri nok skal blive til noget. Der er kolossale økonomiske interesser bag det. Interesser, der til enhver tid trumfer de etiske krav og forventninger, borgere og politikere kunne have til det reelle monopol, som Facebook er på sit område. Som fastslået af den tidligere Facebook-ansatte Frances Haugen, der besluttede sig for at vidne for den amerikanske kongres om sin indsigt i Facebooks ageren, er Facebook helt ufølsom over for moralske begrænsninger og etiske normer, der som en selvfølge burde regulere en kolos, der hver måned har næsten tre milliarder brugere på verdensplan.

Der er, helt nøgternt sagt, tale om den største adgang til folks bevidsthed i menneskehedens historie. En adgang, som afsløringerne viser, at Facebook ikke overhovedet kvier sig ved at bruge. Alene med indtjening for øje.

DET ER DÉN KONCERN, der nu vil sætte sig på endnu mere af endnu flere menneskers tid og opmærksomhed.

Som med mange andre af tidens store teknologisk baserede ændringer af vores liv er der ingen, der egentlig har efterlyst det. Men det kommer. Og ved sin afhængighedsskabende, interaktive natur vil også dette nye medie vinde nye millarder af brugere.

Vil klodens beboere blive lykkeligere af det? Med sikkerhed ikke.

Hvis EU-myndigheder, gerne inspireret af den voksende skepsis i USA over for nationens tech-giganter, vil træde i karakter, så er tiden ved at være inde til det. Det bør overvejes at indføre monopol-begrænsninger, stille krav om etisk adfærd og kræve indsigt med de algoritmer, der målbevidst manipulerer med ikke mindst unge menneskers følelser og liv.