Kristeligt Dagblad mener: Nu er det tid til genåbning

Hvis Mette Frederiksen er lige så modig og saglig, som hun er kontrolorienteret, bør hun snart stå i spidsen for en genåbning af landet

"Hvis statsministeren fortsætter sin tøven, ender hun med at skabe mere splittelse end samling," skriver debatredaktør Johannes Henriksen.
"Hvis statsministeren fortsætter sin tøven, ender hun med at skabe mere splittelse end samling," skriver debatredaktør Johannes Henriksen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Det kan virke som et paradoks. Aldrig har smittetallene været så høje som nu. Alene i går blev der rapporteret 25.073 nye smittetilfælde. 13,33 procent af de pcr-testede var positive. Alligevel er det tid til at forberede genåbningen af Danmark.

Det hænger naturligvis sammen med, at den dominerende omikron-variant i flere undersøgelser har vist sig at føre til mindre alvorlige sygdomsforløb, ligesom det har betydning, at det i vidt omfang er yngre personer med mildere sygdomsforløb, som bliver smittet. Dertil kommer, at immuniteten i befolkningen både som følge af udbredt smitte og vacciner er højere end tidligere.

Hvis statsministeren fortsætter sin tøven, ender hun med at skabe mere splittelse end samling.

Johannes Henriksen

Regering og sundhedsmyndigheder tøver, og det er sådan set forståeligt nok. De vil gerne være helt sikre på, at omikron-varianten ikke kan føre til markant stigning i indlæggelser, også hvis den skulle brede sig til den ældre del af befolkningen. Ikke desto mindre er det afgørende, at vi nu som samfund bevæger os væk fra det ekstreme forsigtighedsprincip, som har været fremherskende siden marts 2020, og genindfører det almindelige princip om proportionalitet, der tidligere har været omdrejningspunktet for håndtering af udbredt smitte og sygdomshåndtering.

Som samfund og som fællesskab har vi simpelthen ikke råd til andet. Vi kan ikke længere forsvare nedlukning af kulturlivet og den de facto-nedlukning af centrale dele af samfundet og vores fælles liv, som fortsat er gældende i praksis.

Naturligvis skal vi ikke med hovedet under armen ende i en situation, hvor smitten galopperer af sted og dermed trods den mildere variant får niveauet af indlæggelser over smertegrænsen. Men vi ved allerede nu, at vi er meget langt fra de mest pessimistiske scenarier fra sundhedsmyndighederne om 700-800 daglige indlæggelser i januar. Og vi ved også, at en stor del af de i alt 794 indlagte i realiteten er indlagt af andre grunde end covid-19. Det burde være enkelt at få styr på denne markante fejlkilde i de daglige rapporteringer, og det er nødvendigt, at sundhedsmyndighederne får en retvisende indlæggelsesstatistik på plads snarest muligt.

Hvis statsministeren er lige så modig og saglig, som hun er kontrolorienteret, bør hun snarest muligt stille sig i spidsen for en effektiv og ansvarlig genåbning af landet.

Det gælder blandt andet de aktuelle begrænsninger af transportsektoren, af kulturlivet, restauranterne, idræts- og foreningslivet, begrænsninger på forsamlinger og genindførelse af behandlingsgaranti. Vi skal fortsat have fokus på at beskytte særligt udsatte, men som udgangspunkt bør vi gå efter den hurtigst mulige genåbning af samfundet. Ikke i morgen, men snarest. Uden restriktioner. Med sund fornuft.

Hvis statsministeren fortsætter sin tøven, ender hun med at skabe mere splittelse end samling.