Kristeligt Dagblad mener: Nu er FE-sagen ikke kun spektakulær. Den er også politisk

FE-chefen Lars Findsen sidder fængslet på anden måned for at have røbet statshemmeligheder. Og nu kan den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen se frem mod en yderst alvorlig straffesag mod sig

Venstres nestor, den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, er fredag blevet sigtet for at have brudt sin tavshedspligt.
Venstres nestor, den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, er fredag blevet sigtet for at have brudt sin tavshedspligt. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Med sigtelsen fredag mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er den i forvejen hårrejsende sag om påståede lækager fra Forsvarets Efterretningstjeneste blevet politiseret i en grad, så komplekset kun kan ende med at anrette massiv skade på landet, efterretningstjenesterne og den regering, der mere og mere tydeligt fremstår som aktør i sagen.

I forvejen sidder chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, fængslet på anden måned for at have røbet statshemmeligheder. Han er ligesom Claus Hjort Frederiksen sigtet efter straffelovens paragraf 109, der kan give op til 12 års fængsel. Flere eksperter har i denne avis og andre medier fastslået, at der kun kan rejses tiltale efter den pågældende paragraf af justitsministeren, Nick Hækkerup (S), ligesom eksperterne anser det for nærmest udelukket, at sigtelsen mod Lars Findsen – og nu Claus Hjort Frederiksen – ikke har været omkring regeringstoppen.

Claus Hjort Frederiksen har flere gange, senest i december, kraftigt kritiseret regeringen, især forsvarsminister Trine Bramsen (S), for at have håndteret sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) uhyre kluntet. Han finder det belastende for hende, at hun for halvandet år siden tillod kontrolorganet Tilsynet med Efterretningstjenesterne i fuld offentlighed at anklage FE for angiveligt at have accepteret, at det har været muligt at tappe oplysninger om danskere fra internationale telekabler. I den forbindelse har Claus Hjort bekræftet eksistensen af et aflytningssamarbejde med amerikanerne – og dermed altså ifølge sigtelsen gjort sig skyldig i at videregive statshemmeligheder.

I øvrigt blev kontrolorganets beskyldninger mod FE pure afvist af en kommission tilbage i december. Ikke desto mindre sidder FE’s chef altså bag tremmer. Efter al sandsynlighed fordi politiet, med regeringens opbakning, mener, at han snakkede over sig til nogle journalister, da han angiveligt talte med dem i forlængelse af den offentlige – men altså ubegrundede – kritik af hans tjeneste.

Med sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen er sagen gået fra at handle om rigets sikkerhed til nok så meget at handle om regeringens sikkerhed. Det klæder på ingen måde en stat, der gerne sætter ordet ’rets-’ foran sig.

Det er højst sandsynligt, at det hele er foregået efter bogen. Men offentligheden må undre sig såre over det, den er vidne til: En tidligere forsvarsminister kan se frem mod en yderst alvorlig straffesag mod sig. Straffesagen bliver kun til noget, hvis det bliver besluttet af den nuværende justitsminister, der i øvrigt repræsenterer et parti, som i årtier har konkurreret med den tidligere forsvarsministers parti om regeringsmagten. Som sagt: Indtil nu kan der næppe formelt sættes en finger på forløbet. Men det hele er med gårsdagens udvikling blevet så fortvivlende politiseret, at alle ville stå sig bedst ved det, hvis hele affæren blev pakket ned i en sort sæk og smidt væk.

Da det desværre ikke er en option, står regeringen der, hvor den vil udløse en skandale inden i den allerede historiske skandale, hvis den ikke rejser tiltale mod Claus Hjort – og Lars Findsen, for den sags skyld. At droppe tiltale vil være et tab af troværdighed omkring regeringen og dens dømmekraft, som vil få eksempelvis minksagen til at ligne en charmerende fodfejl. Og netop dén mekanisme understreger, hvorfor sagens politisering – med eller uden ond vilje fra nogens side – vækker mindelser om, hvad der foregår i lande, som vi absolut ikke ønsker sammenligning med.