Kristeligt Dagblad mener: Nu er Pandoras æske åben - vi må højlydt og vedvarende kræve handling

Tro ikke, at denne praksis er forbeholdt oliesheiker og eksministre. Den bruges også af tandlægen i Holstebro og ejendomsinvestoren på Østerbro, skriver debatredaktør Johannes Henriksen om det enorme datalæk, der går under navnet Pandora Papers

Det store datalæk viser blandt andet, at Jyske Bank er involveret i hvidvaskning af store millionbeløb.
Det store datalæk viser blandt andet, at Jyske Bank er involveret i hvidvaskning af store millionbeløb. . Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

Under navnet Pandora Papers har et stort samarbejde mellem talrige vestlige medier og mere end 600 journalister løftet sløret for indholdet af mere end 11 millioner dokumenter om skatteforhold. Det enorme datalæk dokumenterer blandt andet, at flere end 30 nuværende eller tidligere statsledere, flere end 300 politikere og embedsfolk og hundredvis af milliardærer over hele verden har placeret store dele af deres formuer i skattely.

Herhjemme, hvor DR, Berlingske og Politiken har arbejdet med datalækket, har interessen indtil videre samlet sig om en milliardær fra Paraguay, som har benyttet Jyske Bank og en nordsjællandsk skatterådgiver til at hvidvaske store millionbeløb. Flere afsløringer vil formentlig ramme medierne i den kommende tid.

Tro ikke, at denne praksis er forbeholdt oliesheiker og eksministre. Den bruges også af tandlægen i Holstebro og ejendomsinvestoren på Østerbro.

Johannes Henriksen

At banker ser det som en naturlig del af deres virke at hjælpe rige mennesker med at gemme deres penge af vejen for skattemyndighederne, er desværre ikke overraskende. Det er heller ikke overraskende, at formuende mennesker finder det opportunt, at de penge, de har tjent på mere eller mindre lyssky virksomhed, for alt i verden ikke må komme andre end dem selv til gode.

Det virkelig overraskende er, at ingen politikere hverken herhjemme eller internationalt har evnet at gøre noget ved det. Når man tænker på den nidkærhed, med hvilken politikere og skattemyndigheder inddrager alt fra klatgæld til biblioteksbøder, er det tæt på ubegribeligt, at der ikke bruges flere kræfter på at gribe ind over for de virkelig store syndere. Stjæl en smule, og de smider dig i fængsel, stjæl en masse, og de gør dig til konge, som Bob Dylan sang engang.

Nu har Nicolai Wammen og EU’s øvrige finansministre så besluttet sig for at kigge nærmere på Pandora-papirerne ved et møde i morgen. Måske kan de ved den lejlighed spørge deres hollandske ministerkollega, Wopke Hoekstra, hvorfor han i lækket forbindes til investeringer i skattelyet på De Britiske Jomfruøer. Eller hvorfor den forholdsvist estimerede tidligere britiske premierminister Tony Blair slap for at betale skat gennem brug af et offshore-selskab, da han købte en ejendom i London for fire år siden. Efter gældende lov er det formentlig ikke ulovligt, hvad Hoekstra, Blair eller mange af de andre formuende i lækket har foretaget sig. Men EU’s finansministre kunne passende slutte deres møde med at spørge sig selv og hinanden: Hvorfor i alverden er den slags overhovedet lovligt?

Hvorfor skal det være muligt at gemme formuer og trække enorme beløb ud af de samfund, hvori formuerne er blevet skabt, blot man har penge nok til at hyre en kreativ finansrådgiver?

Og tro ikke, at denne praksis er forbeholdt oliesheiker og eksministre. Den bruges også af tandlægen i Holstebro og ejendomsinvestoren på Østerbro. Har du penge, så kan du få.

Det er godt, at medierne nu sætter fokus på denne grådige og anløbne praksis. Men husk, at politikerne kun gør noget ved det, hvis vi alle sammen kræver det. Højlydt og vedvarende.