Kristeligt Dagblad mener: Politik handler også om personlig moral

Det bør blive taget mere alvorligt, når et enkelt parti har fået så meget omtale som Moderaterne på grund af medlemmernes tvivlsomme omgang med loven

Jon Stephensen (Mod) har på det seneste været involveret i en lang række uheldige sager.
Jon Stephensen (Mod) har på det seneste været involveret i en lang række uheldige sager.

En stemme siger "Jakob Høyer", man hører en pen mod et stykke papir, og så kommer konklusionen: "Det ser da meget godt ud, ikk'?".

Det er indholdet af den lydfil, som flere medier netop har offentliggjort i sagen om Moderaternes folketingsmedlem Jon Stephensen, der som tidligere direktør for det københavnske teater Aveny-T af sin daværende bestyrelse mistænkes for at have begået dokumentfalsk. En blandt flere anklager, som Moderaternes kulturordfører nu bliver mødt med, herunder misbrug af teatrets midler til dækning af egne boligudgifter og et forsøg på at betale syge medarbejdere til at gå på scenen, hvilket af Dansk Skuespillerforbund beskrives som “grænsende til at være chikanøst”.

Jon Stephensen er dog ikke det eneste af Moderaternes folketingsmedlemmer, hvis politiske liv ikke kun handler om at vedtage nye love, men også om overholdelsen af eksisterende.

Partiets retsordfører, advokat Tobias Grotkjær Elmstrøm, har fået flere bøder for tilsidesættelse af god advokatskik, og så sent som tirsdag afgjorde Retten i Aarhus, at han skal betale 75.000 kroner til en tidligere medarbejder for en uberettiget bortvisning. Han slap dog for en yderligere erstatning på 325.000 kroner for uberettiget afskedigelse.

Så er der Jeppe Søe, Moderaternes medlem af Folketingets Præsidium, der endte med en gæld på 1,8 millioner kroner til staten, fordi han ikke betalte sin skat. Den korteste politiske karriere fik dog Kristian Klarskov, som under valgkampen blev promoveret som en succesfuld serieiværksætter, men som efter valget trak sig, da det kom frem, at den nordjyske politiker havde pyntet gevaldigt på historien og mest af alt havde gjort sig bemærket med flere konkurser.

Nu kan man jo sagtens være en strålende politiker, selvom man har begået fejl. Men når et enkelt parti – endda et regeringsparti – har fået så meget omtale på grund af medlemmernes tvivlsomme omgang med lov og ret, bør det tages mere alvorligt, end det opleves fra partiformanden, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, og gruppeformand Henrik Frandsen, der udadtil taler om "fuld tillid".

For problemet er jo ikke, at der begås fejl, men at fejlene i flere tilfælde er blevet mødt med skiftende forklaringer samt fralæggelse af ansvar, og netop den tilgang udhuler tilliden til både politik og person.

Problemets kerne er efter alt at dømme, at det ganske enkelt gik for hurtigt, da Moderaterne skulle finde folketingskandidater. Man vægtede kendthed, lokalt eller nationalt, højt, men glemte eller ignorerede, hvad kandidaterne havde med i bagagen. Og i sidste ende handler politik også om personlig moral – om respekten for loven og viljen til at tage ved lære, når der begås fejl.

Det er naturligvis vælgerne, der afgør en politikers fremtid. Men politik bør handle om visioner, ikke om dokumentfalsk, skattegæld og gentagne bødestraffe. Og i det lys må man – med reference til lydoptagelsen af det angivelige dokumentfalsk – i forhold til Moderaterne konkludere: Det ser faktisk ikke så godt ud.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.