Kristeligt Dagblad mener: Politikere må gå forrest i kampen mod stress

Landets lovgivere har tilsyneladende et strukturelt stressproblem, men de er også i den situation, at de har muligheder for at omorganisere ikke bare deres eget liv, men også spillereglerne

"Man må opfordre Christiansborg til at tage skridtet videre end efterlysningen af en debat om stress i toppolitik," skriver Kirke&Tro-redaktør Anders Ellebæk Madsen.
"Man må opfordre Christiansborg til at tage skridtet videre end efterlysningen af en debat om stress i toppolitik," skriver Kirke&Tro-redaktør Anders Ellebæk Madsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Jakob Ellemann-Jensen høstede stor sympati, da han mandag aften på Facebook offentliggjorde, at han var tvunget til at gå på orlov, hvis ikke det skulle ende galt med helbredet.
Mange politikere fra både blå og rød blok støttede offentligt Venstres formand i dennes beslutning. Det er endnu ikke sikkert, om det er stress, som forsvarsministeren er ramt af. Men det er godt, at vi er kommet dertil, at der tales åbent om stress og lignende. Desuden må man glæde sig over, at der er bred forståelse for problemet på tværs af politiske lejre.

En vigtig pointe ved forløbet er, at forsvarsministeren henviste til familien, da han forklarede sin svære situation:

"Mit helbred er selvsagt det vigtigste. Jeg kan ikke være både far, forsvarsminister og partiformand på én og samme tid, hvis helbredet ikke er i orden."

Det må man respektere. Familiemønstrene har udviklet sig, også blandt politikere. Man skal ikke mange generationer tilbage, før mandlige politikere ikke havde Jakob Ellemann-Jensens bekymring, simpelthen fordi deres koner tog sig af hjem og børn. På det punkt er en del mænd stadig i gang med at tilpasse sig til nogle vilkår, som længe har været normale for kvinder, der havde både karriere og børn. Det kan for disse mænd være nødvendigt at vælge noget fra. Og måske skal nogle personer ikke både være partiformand, minister, vicestatsminister og familiefar. Det ville være en ærlig sag at sige højt. For de fleste ville det være rigeligt blot at udfylde to af disse fire roller.

Jakob Ellemann-Jensen er ikke den eneste, der har oplevet, at det i 2023 kan have helbredsmæssige konsekvenser at være politiker. Blandt andre Ida Auken (S) og Alex Vanopslagh (LA) har fortalt lignende historier, ligesom at Jacob Mark (SF) netop har skrevet en bog om emnet.

Man må spørge, om der er noget grundlæggende galt med det politiske arbejdsmiljø? Det er ofte blevet sagt, at politikerdøgnet er mere krævende i dag end for en generation siden. Ikke mindst skal sociale medier være udmattende.

Det er muligt, at det er her, den store forskel ligger, men i så fald er løsningen også til at få øje på, for så kan politikere organisere sig ud af det. Facebook og TV 2 News klokken 22 burde alle voksne mennesker kunne beslutte at vælge fra. Mattias Tesfaye (S) har for eksempel droppet sociale medier, uden at det tilsyneladende har skadet hans karriere som politiker.

I det hele taget er politikere i modsætning til mange andre mennesker i den situation, at de har muligheder for at omorganisere ikke bare deres eget liv, men også spillereglerne. Man må opfordre Christiansborg til at tage skridtet videre end efterlysningen af en debat om stress i toppolitik. Landets lovgivere burde om nogen være i stand til at lægge forslag på bordet, som tager fat på de konkrete problemer.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.