Kristeligt Dagblad mener: Regeringen bør ikke i længden blæse på folket

Den brede regering over midten bliver en meget smal parentes i dansk politik, hvis den ikke fremover sikrer sig større folkelig accept af svære beslutninger

"I længden er det ikke nok at have flertal på Christiansborg, regeringen bør også sikre sig en vis, bredere folkelig accept af de beslutninger, som den finder er nødvendige," skriver Henrik Hoffmann-Hansen. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.
"I længden er det ikke nok at have flertal på Christiansborg, regeringen bør også sikre sig en vis, bredere folkelig accept af de beslutninger, som den finder er nødvendige," skriver Henrik Hoffmann-Hansen. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

SVM-regeringen har ikke til formål at gøre sig populær hos vælgerne. Det undgår den foreløbig med ganske stor succes. I den seneste meningsmåling fra Megafon for TV 2 og Politiken står Venstre og Socialdemokratiet rekordlavt til henholdsvis at få 8,8 procent og 21,7 procent af stemmerne, og samlet er regeringen nu meget langt fra det flertal, den fik ved valget.

Vælgerne kvitterer for det upopulære forslag om at afskaffe store bededag som fri- og helligdag. Det bunder dog i, at de ikke har forstået situationens alvor, må man forstå på udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (Mod). Han forklarer i et interview med TV 2's nyhedspodcast "Dato", at uanset om den ekstra arbejdsdag kobles sammen med penge til forsvaret eller ej, er der brug for de tre milliarder kroner, som forslaget kan indbringe. Ellers vil det ramme sygehusene og psykiatrien.

Løkke har muligvis ret i, at danskerne ikke forstår situationens alvor – men i så fald er spørgsmålet: Hvem har ansvaret for det? Kunne det tænkes, at regeringen selv har været chokerende ringe til at forklare sig? Endsige gøre det troværdigt at der ikke skulle være utallige andre, mindre indgribende veje til at skaffe eller omfordele pengene i verdens i forvejen største offentlige sektor? Det er faktisk barokt, at regeringens kommunikation har slået helt fejl, samtidig med at ministrenes stab af pressekonsulenter og særlige rådgivere aldrig nogensinde har været større.

Substantielt har regeringen ret i, at velfærdsstaten er udfordret, og at det bliver svært at indfri alle løfter om flere ressourcer til forsvaret, klimaet og velfærden for børn, ældre og syge kombineret med skattelettelser. Regeringen skal ikke have utak for at tage den udfordring op. Imidlertid havde hverken regeringspartierne eller andre partier under valgkampen travlt med at forklare vælgerne, hvor penge og medarbejdere til at løse problemerne skulle komme fra. Det handlede mest om at love guld og grønne skove. Siden valget har statsminister Mette Frederiksen (S) så lagt ansigtet i alvorlige folder, for eksempel i sin nytårstale – det skulle vist fremme krisebevidstheden – men det kom for sent og virkede ikke ret overbevisende.

Man må for regeringens egen skyld håbe, at den grundigt genovervejer sin kommunikation herfra. Den er fortsat en flertalsregering, som er meget bevidst om, at den skal tage tunge og upopulære beslutninger. Det næste bliver formentlig det hårde opgør om at forkorte flere af de videregående uddannelser med et år og skære i uddannelsesstøtten. Det kan ikke undgå at give stor ballade, men måske kunne regeringen selv lægge en dæmper på utilfredsheden ved for eksempel på forhånd at gå i dialog med universitetsverdenen. Forventningsafstemning er et godt ord for det.

I længden er det ikke nok at have flertal på Christiansborg, regeringen bør også sikre sig en vis, bredere folkelig accept af de beslutninger, som den finder er nødvendige. I modsat fald bliver den brede regering over midten en meget smal parentes i dansk politisk historie.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.