Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Kristeligt Dagblad mener: Regeringens forsøg på at ramme muslimske friskoler er skævt

Det er og bliver et problem for hele samfundet, at politikerne gang på gang skyder med spredehagl i forsøget på at løse specifikke problemer med det muslimske mindretal

Det er rigtigt, at retten til at danne frie skoler kan misbruges - nøjagtig ligesom ytringsfrihed eller religionsfrihed kan misbruges, pointerer nyheds- og debatredaktør Johannes Henriksen. Genrefoto.
Det er rigtigt, at retten til at danne frie skoler kan misbruges - nøjagtig ligesom ytringsfrihed eller religionsfrihed kan misbruges, pointerer nyheds- og debatredaktør Johannes Henriksen. Genrefoto. . Foto: Martin Dam Kristensen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix.

De har prøvet det før. Og nu gør de det igen. Regeringen vil lukke landets muslimske friskoler. Socialdemokratiet foreslog det allerede i 2017, mens partiet endnu var i opposition, og senest forsøgte de sig som regeringsparti i 2020 med et forslag om at fjerne al støtte til fri- og privatskoler, hvor mere end halvdelen af eleverne har udenlandsk baggrund. Begge gange er den socialdemokratiske bestræbelse strandet, dels på grund af manglende politisk opbakning, dels fordi et sådant forslag kan være i strid med både Grundloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Denne gang mener undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) så at have fundet en model, der faktisk vil kunne gennemføres, ligesom regeringen har indgået en aftale om, at kommunerne skal kunne håndtere fordelingen af elever fra muslimske friskoler på landets folkeskoler.