Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Kristeligt Dagblad mener: Skru ned for energiforbruget, og udvis solidaritet. Nu skal vi gøre os fri af Putins gas

Det handler om at bruge alle nødvendige værktøjer, hvis vi skal bevise, at "Putin har gassen, vi har styrken". Det kan vi alle bidrage til

Mandag den 1. august 2022 træder en ny EU-aftale i kraft. Den sigter mod, at EU skal reducere sit gasforbrug med 15 procent fra dags dato og frem til 31 marts 2023.
Mandag den 1. august 2022 træder en ny EU-aftale i kraft. Den sigter mod, at EU skal reducere sit gasforbrug med 15 procent fra dags dato og frem til 31 marts 2023. . Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix.

Et svalende koldt brusebad kan være en fordel på en varm sommerdag, men for mange europæere og i særdeleshed for tyskerne bliver kolde afvaskninger fra mandag en nødvendighed. Fra den 1. august og frem til den 31. marts 2023 har EU-landene nemlig aftalt at spare 15 procent af deres gasforbrug for at klare sig igennem de kommende kolde måneder.

Selvom aftalen indeholder mange undtagelser, og det ruslandvenlige Ungarn var imod, er det vigtigt signal til den russiske præsident, Vladimir Putin, at det lykkedes EU's energiministre at blive enige om at reducere gasforbruget ad frivillighedens vej. Fælleseuropæisk sammenhold og solidaritet er altafgørende, hvis Putins gasvåben skal demonteres.