Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.

Kristeligt Dagblad mener: Sverige og Finland skal være velkomne i Nato-klubben

Nordisk Nato-udvidelse er nødvendig i lyset af Ukraine-krigen og vil også være godt nyt for Danmark

Arkivfoto. Soldater patruljerer på havnen i Visby på den svenske ø Gotland i Østersøen. Det svenske forsvar har øget beredskabet på øen i lyset af konflikten ved grænsen til Ukraine.
Arkivfoto. Soldater patruljerer på havnen i Visby på den svenske ø Gotland i Østersøen. Det svenske forsvar har øget beredskabet på øen i lyset af konflikten ved grænsen til Ukraine. Foto: TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix.

Nogle gange sker seismiske forandringer med en historisk hastighed. I slutningen af oktober sidste år var den finske præsident, Sauli Niinistö, på besøg hos Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Kreml. Dengang havde den russiske optrapning ved grænsen til Ukraine stået på et stykke tid, men det tre timer lange møde handlede mere om pandemiens følger, skovbrande og Arktisk Råd, hvis man skal tro det officielle finske referat. Den russiske opmarchering ved grænsen fortsatte. Og allerede i sin nytårstale lagde præsident Niinistö med klar tale op til det paradigmeskift, som i denne uge kan føre til en finsk - og siden også svensk - ansøgning om medlemskab af Nato.

Det endelige farvel til svensk og finsk alliancefrihed ville for blot et halvt år siden have været utænkeligt, men er noget, som Putin kun kan takke sig selv for efter Ukraine-invasionen. Han afkrævede Nato en garanti om aldrig at optage Ukraine. Nu står to nordiske lande med et slagkraftigt militær til at komme med i forsvarsalliancen i lyntempo. Verden har forandret sig siden den 24. februar, og der er ikke noget at sige til, at et flertal af finnerne og svenskerne i dag også vil nyde godt af den fælles beskyttelse, som Nato-samarbejdet garanterer.